Головна Новини Світ Близький Схід ООН має мільйони доларів у банку, але не може ними скористатися: де "застрягли" гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

ООН має мільйони доларів у банку, але не може ними скористатися: де "застрягли" гроші

ООН має мільйони в банку Афганістану, але не може їх використати

4 лютого 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

Організація Об'єднаних Націй має в банку в Афганістані близько 135 мільйонів доларів, але не може їх використати, оскільки центральний банк, який керується талібами, не може конвертувати їх в афганську валюту, заявив високопоставлений чиновник ООН. Про це повідомляє Reuters.

ООН має мільйони доларів у банку, але не може ними скористатися: де "застрягли" гроші

Афганці проходять повз авто з бойовиком Талібану, який охороняє дорогу в Кабулі - Reuters

Абдалла аль-Дардарі, голова Програми розвитку ООН в Афганістані, сказав, що Організація Об'єднаних Націй забрала долари США в країну і передала їх у Міжнародний банк Афганістану "з чіткою обіцянкою центрального банку, що нові готівкові гроші будуть автоматично конвертовані в афганські".

"Цього не сталося", — сказав він на саміті ACAMS Global Sanctions Space Summit, додавши, що сама ПРООН має "30 мільйонів доларів, які застрягли в AIB, які я не можу перетворити на афганські гроші, і без афганців, як ви можете собі уявити, ми не можемо реалізувати всі наші програми".

Талібан, який захопив владу в серпні, заборонив використання іноземної валюти в країні, де долари США були поширеними.

Ісламістське угруповання вже давно перебуває під міжнародними санкціями, які, як стверджують Організація Об’єднаних Націй і гуманітарні організації, зараз перешкоджають гуманітарним операціям в Афганістані, де більше половини 39-мільйонного населення країни страждає від надзвичайного голоду, а економіці, освіті та соціальним послугам загрожує крах.

Мільярди доларів у резервах центрального банку Афганістану та іноземної допомоги на розвиток були заморожені , щоб запобігти тому, щоб вони потрапили в руки Талібану.

Ліквідність також є проблемою. У листопаді Аль Дардарі сказав Reuters, що хоча в економіці Афганістану близько 4 мільярдів доларів, в обігу перебуває лише близько 500 мільйонів доларів.

Організація Об'єднаних Націй і Світовий банк обговорюють можливий механізм обміну, заявили групи допомоги та представники ООН.

Аль Дардарі заявив, що це дозволить перераховувати готівку на гуманітарні операції в механізм за кордоном, а потім гроші можна буде збирати "від великих трейдерів і мобільних компаній всередині Афганістану".

Як повідомляли раніше "Коментарі", більше половини населення Афганістану стикається з екстремальним голодом, страшним явищем, яке тільки посилюватиметься, коли зима охопить зруйновану війною країну, яка зараз під контролем "Талібану".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини