Головна Новини Світ Близький Схід Опублікований текст заяви Путіна, Алієва і Пашиняна про припинення війни в Карабасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Опублікований текст заяви Путіна, Алієва і Пашиняна про припинення війни в Карабасі

Перемир'я вступає в дію 10 листопада 2020 року в 00:00

10 листопада 2020, 00:48
Поділіться публікацією:

У мережі з'явився текст спільної заяви президентів Вірменії Нікола Пашиняна, Азербайджану Ільхама Алієва і Росії Володимира Путіна про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі. Текст без змін і скорочень опублікував "Sputnik Вірменія".

Опублікований текст заяви Путіна, Алієва і Пашиняна про припинення війни в Карабасі

"Ми, Президент Азербайджанської Республіки І.Г.Аліев, Прем'єр-міністр Республіки Вірменія Н.В.Пашинян і Президент Російської Федерації В. В. Путін, заявили про наступне:

1. Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій у зоні нагірно-карабахського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

2. Агдамський район і території, утримувані Вірменською Стороною в Газахському районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджанській Стороні до 20 листопада 2020 року.

3. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

4. Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації — 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі Сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

5. З метою підвищення ефективності контролю за виконанням Сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.

6. Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року — Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме м.Шушу.

За згодою Сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

7. Внутрішньо переміщені особи та біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

8. Проводиться обмін військовополоненими та іншими утримуваними особами й тілами загиблих.

9. Розблокує всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономною Республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За згодою Сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку із західними районами Азербайджану".

Нагадаємо, ескалація збройного конфлікту на території Нагірного Карабаху триває вже другий місяць. Приналежність цієї історико-географічної області оскаржується вірменами та азербайджанцями. На момент розпаду СРСР, територія Нагірного Карабаху перебувала в складі Азербайджану, але місцеві вірмени, що становлять більшість населення регіону, при військовій підтримці Вірменії, повністю захопили Нагірно-Карабахської автономну область і ще п'ять прилеглих районів. Карабахський конфлікт початку 90-х забрав життя понад 30 тис. Осіб, а Азербайджан втратив 20% території. На окупованих територіях утворилася невизнана республіка Арцах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини