Головна Новини Світ Близький Схід Переговори щодо припинення вогню у секторі Газа відновилися, але є нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори щодо припинення вогню у секторі Газа відновилися, але є нюанс

Спікер ХАМАС заявив, що він не братиме участі у переговорах, оскільки вже представив власну мирну пропозицію

16 серпня 2024, 07:17
Поділіться публікацією:

Міжнародні посередники у четвер провели новий раунд переговорів, спрямований на припинення війни між Ізраїлем та ХАМАС та забезпечення звільнення десятків заручників. Потенційна угода розглядається як найкраща надія на подолання регіонального конфлікту. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "AP".

Переговори щодо припинення вогню у секторі Газа відновилися, але є нюанс

Переговори щодо припинення вогню у секторі Газа. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, що Сполучені Штати, Катар та Єгипет зустрілися з ізраїльською делегацією у Катарі. ХАМАС, який не брав безпосередньої участі, звинувачує Ізраїль у додаванні нових вимог до попередньої пропозиції, яка мала підтримку США та міжнародної спільноти і з якою ХАМАС погодився в принципі.

Спікер ХАМАС заявив, що він не братиме участі у переговорах, оскільки вже представив власну мирну пропозицію.

Спікер Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі назвав переговори важливим кроком і сказав, що вони, як очікується, триватимуть у п'ятницю. Він сказав, що чекає ще багато роботи з огляду на складність угоди.

Варто нагадати, у липні ХАМАС дав своє первісне схвалення пропозиції, що підтримується США, щодо поетапного припинення вогню в Секторі Газа. Угруповання відмовилося від своєї ключової вимоги, згідно з якою Ізраїль мав повністю припинити війну.

Зокрема через небажання Ізраїлю припиняти бойові дії до ліквідації всього керівництва ХАМАС перший варіант мирного плану був провалений.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні тижні у ЗМІ активно обговорювалося, що невдовзі на Близькому Сході очікується новий виток загострення. Зв'язувалося це насамперед із можливою відповіддю Ірану Ізраїлю на вбивство лідера палестинського ХАМАСу Ісмаїла Ганії. Однак, як виявилося, відповіді Ірану досі не було. Більше того, в МЗС Ірану заявили, що країна відповість Ізраїлю на вбивство в "відповідний час" і "належним чином". Такий натяк, що цього найближчим часом може статися. До того ж з'явилася заява офісу прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху про те, що Ізраїльська делегація візьме участь у переговорах з ХАМАС щодо припинення вогню та звільнення заручників у секторі Газа. Чи це може свідчити, що очікувана загроза великої війни на Близькому Сході відступила? Що вплинуло на те, що сторони зайняли помірнішу позицію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини