Головна Новини Світ Близький Схід Путін може втратити свого головного союзника: Іран заговорив про "червоні лінії" для РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін може втратити свого головного союзника: Іран заговорив про "червоні лінії" для РФ

Іран має напружені відносини з Азербайджаном. Цього разу скандал спричинила тема так званого Зангезурського коридору

6 вересня 2024, 19:10
Поділіться публікацією:

 Іран попередив Росію про небажаність підтримки Азербайджану в прикордонній суперечці на тлі інформації про посилення відносин між Баку та Москвою, про що повідомляє The Guardian.

Путін може втратити свого головного союзника: Іран заговорив про "червоні лінії" для РФ

Іран висловив Москві своє невдоволення (фото з відкритих джерел)

Як підкреслює видання, Росія підтримала заклики Азербайджану створити сухопутний коридор вздовж кордону між Вірменією та Іраном, який би з'єднав основну частину Азербайджану з його ексклавом — Нахічеванською автономною республікою. Іранський міністр закордонних справ Саїд Аббас Арагчі відкрито висловив занепокоєння щодо цього плану, оскільки Іран побоюється втратити цей важливий шлях до Європи.

"Мир, безпека та стабільність у регіоні не лише перевага, але й основа нашої національної безпеки. Будь-яка загроза з будь-якої сторони, яка спрямована на перекроювання кордонів чи підрив територіальної цілісності наших сусідів, є для нас неприйнятною та перебуває за червоною лінією", – наголосив Арагчі.

За даними The Guardian, ця суперечка несе серйозні геополітичні наслідки, відображаючи готовність нового іранського уряду займати більш жорстку позицію у взаєминах з Москвою, прагнучи збалансувати свою зовнішню політику.

На тлі цього, Росія та Іран готуються до підписання нової угоди про стратегічну співпрацю, однак її умови ще активно обговорюються. Всередині іранського уряду також зростає напруженість через дипломатичні виклики поглибленого військового партнерства з Москвою.

Проблема Нахічеванського ексклаву

Нахічеванська Автономна Республіка, що є частиною Азербайджану, відокремлена від решти країни територією Вірменії. Баку вже давно просуває ідею створення сухопутного коридору, відомого як Зангезурський коридор, для прямого сполучення Нахічевані з основною частиною Азербайджану.

Однак реалізація цього проекту стикається з серйозними труднощами: для створення коридору Вірменія повинна поступитися частиною своєї території. Враховуючи напружені відносини між Вірменією та Азербайджаном, шанси на досягнення компромісу між країнами є вкрай низькими.

Азербайджан неодноразово погрожував використовувати силу для створення коридору, що, швидше за все, призведе до нових бойових дій з Вірменією.

Ситуацію ще більше загострив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який під час недавнього візиту Путіна до Баку заявив про підтримку Москвою створення Зангезурського коридору. Лавров також звинуватив Вірменію у саботажі угоди щодо відкриття цього коридору, яку було досягнуто за посередництва Росії.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Путін дуже круто кинув Іран

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини