Головна Новини Світ Близький Схід У Пакистані жінку засудили до смертної кари через повідомлення у WhatsApp і Facebook
commentss НОВИНИ Всі новини

У Пакистані жінку засудили до смертної кари через повідомлення у WhatsApp і Facebook

Засуджена Аніка Атеек каже, що її втягнули у релігійну дискусію

20 січня 2022, 12:14
Поділіться публікацією:

Суд у Пакистані засудив жінку до страти за нібито блюзнірські повідомлення, надіслані через WhatsApp і Facebook. Про це повідомляє The Guardian.

У Пакистані жінку засудили до смертної кари через повідомлення у WhatsApp і Facebook

Користувач WhatsApp - The Guardian

26-річна Аніка Атеек була визнана винною та засуджена до смертної кари судом у Равалпінді у середу, 19 січня, після того, як на неї було зареєстровано скаргу за драконівськими законами Пакистану про кіберзлочинність та богохульство.

Згідно з обвинуваченням, 26-річна Атік познайомилася зі своїм обвинувачем, пакистанцем, онлайн у 2019 році через мобільний ігровий додаток і пара почала листуватися через WhatsApp.

Він звинуватив її в тому, що вона посилала блюзнірські карикатури на святих пророків, робила зауваження про "святих персонажів" у WhatsApp і використовувала свій обліковий запис у Facebook для передачі блюзнірських матеріалів іншим акаунтам. Таким чином, згідно з обвинуваченням, вона "свідомо і навмисно оскверняє священних праведників і ображає релігійні переконання мусульман".

Атек, яка заявила, що вона є практикуючою мусульманкою, відкинула всі звинувачення. Під час судового розгляду Атеек повідомила суду, що, на її думку, скаржник навмисно втягнув її до релігійної дискусії, щоб він міг зібрати докази та "помститися" за те, що вона відмовилася бути з ним у дружніх стосунках.

Суд визнав її винною, засудив до 20 років ув’язнення та повішення.

Адвокат Атек сказала: "Я не можу коментувати рішення, оскільки питання дуже чутливе".

Пакистан — ісламська держава, у якій діють одні з найсуворіших у світі законів про богохульство, за порушення яких регулярно виносять смертні вироки. 

Проте судові процеси щодо богохульства у Пакистані є дуже небезпечними, оскільки обвинувачених часто вбивають ще до того, як суди винесуть вердикт у їх справах, тоді як судді, побоюючись наслідків, рідко виправдовують обвинувачених і часто змушені виносити смертельний вирок.

Нещодавно Пакистан звернувся до Facebook і Twitter із проханням допомогти ідентифікувати своїх громадян, підозрюваних у богохульстві, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності або домогтися їх екстрадиції.

У той час як такі меншини, як християни та індуси, значною мірою підпадають під дію законів, пакистанські мусульмани також опинилися перед звинуваченнями у богохульстві. Справи часто відбуваються швидко, у закритому суді, поза увагою громадськості.

У 2017 році Таймур Раза був першою людиною, засудженою до смертної кари за нібито богохульство у Facebook, що стало одним із перших кроків на шляху до посиленого придушення інакомислення в соціальних мережах після ухвалення законів про поведінку в інтернеті.

За даними Комісії США з міжнародної релігійної свободи, близько 80 осіб у Пакистані перебувають у в’язниці за богохульство, принаймні половину засуджено до смертної кари, хоча страт ще не було.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Пакистані понад 20 людей замерзли на смерть у машинах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини