Головна Новини Світ Близький Схід У США пояснили, чому спроба Ірану вдарити по Ізраїлю "у російському стилі" провалилася
commentss НОВИНИ Всі новини

У США пояснили, чому спроба Ірану вдарити по Ізраїлю "у російському стилі" провалилася

Іранці "отримають уроки з цього удару" і працюватимуть над тим, щоб згодом покращити свої здатності проривати оборону Ізраїлю

15 квітня 2024, 07:15
Поділіться публікацією:

Іран, завдаючи комбінованого повітряного удару Ізраїлю з тактикою, схожою на російські варварські атаки по Україні, міг сподіватися на більший ефект від нападу. Проте спроба Тегерана, зважаючи на все, не призвела до очікуваного результату з низки причин. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У США пояснили, чому спроба Ірану вдарити по Ізраїлю "у російському стилі" провалилася

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

Американські аналітики зазначають, що серія ударів ракетами і безпілотниками була змодельована Іраном за тими, які російські загарбники неодноразово використовували проти України зі значним ефектом.

"Атака завдала більш обмежених збитків, ніж передбачалося, ймовірно, через те, що іранці недооцінили величезні переваги Ізраїлю у захисті від таких ударів порівняно з Україною", — кажуть експерти.

Також в ISW вважають, що іранці "винесуть уроки з цього удару" і працюватимуть над тим, щоб згодом покращити свої здатності проривати оборону Ізраїлю — "як це робили росіяни під час неодноразових ударів по Україні".

Іранський удар у ніч на 14 квітня складався з приблизно 170 безпілотників, 30 крилатих ракет та 120 балістичних ракет, йдеться у звіті. Дрони-камікадзе були запущені задовго до того, як були проведені залпи балістичними ракетами, ймовірно, в очікуванні, що вони досягнуть "вікна" протиповітряної оборони Ізраїлю приблизно в той же час, що і крилаті ракети та БПЛА.

"Такий підхід росіяни неодноразово використовували проти України. Мета такого пакету полягає в тому, щоб повільніші крилаті ракети та безпілотники відволікали і пригнічували протиповітряну оборону, щоб дозволити балістичним ракетам, які набагато важче збити, досягти своїх цілей", — пишуть експерти.

В Інституті вивчення війни заявили, що іранці, швидше за все, не дуже розраховували, що їхні крилаті ракети та дрони вразять цілі, але, ймовірно, сподівалися, що це зробить набагато більший відсоток балістичних ракет.

Водночас лише кілька балістичних ракет із загальної кількості 120 випущених пробили ізраїльську протиповітряну оборону та вдарили поблизу військових баз.

"Українська протиповітряна оборона в середньому перехопила лише близько 46% російських балістичних ракет під час останніх великих ударів. Ймовірно, іранці очікували, що ізраїльські показники будуть вищими за українські, але не перевищуватимуть 90% проти такого великого залпу балістичних ракет — зрештою, росіяни ніколи не запускали близько такої кількості великих балістичних ракет за один удар по Україні", — йдеться у звіті.

Також в ISW пишуть, що протиповітряна оборона ЗСУ часто перехоплює понад 75% російських крилатих ракет і безпілотників, але багато з цих перехоплень "відбуваються в рамках зони ППО, яка також займається обороною від балістичних ракет".

"Таким чином, іранці, ймовірно, очікували, що принаймні деякі з їхніх безпілотників і крилатих ракет будуть перешкоджати ізраїльському націлюванню на балістичні ракети, що наближаються, хоча, очевидно, цього не було", — вважають аналітики.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому знову загострилася ситуація на Близькому Сході: що це означає для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини