Головна Новини Світ Близький Схід У світі може розпочатися нова війна: про що говорять апетити Ірану – чим загрожує загострення на сході
commentss НОВИНИ Всі новини

У світі може розпочатися нова війна: про що говорять апетити Ірану – чим загрожує загострення на сході

Коли іранське керівництво пішло на відверту співпрацю з Росією, воно показало себе не з кращого боку

2 листопада 2022, 11:10 comments2888
Поділіться публікацією:

Саудівська Аравія поділилася з США розвідданими, попереджаючи про майбутній напад з боку Ірану. Того самого Ірану, який всіляко допомагає РФ у війні проти України. Експерти проаналізували те, що відбувається на Близькому Сході, спеціально для видання "Коментарі".

У світі може розпочатися нова війна: про що говорять апетити Ірану – чим загрожує загострення на сході

В Ірані підняли "прапор помсти". Фото: 24 канал

Якщо розпочнеться ірано-ізраїльська війна або ірано-саудівська, у справу можуть втрутитися США

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос розмірковує так:

"Суттєво прискорилося та розширилося ірансько-російське співробітництво. Можемо говорити про формування повноцінної осі Москва-Тегеран. Нічого хорошого Україні це не обіцяє. Ми, на жаль, не надто звертали увагу на близькосхідний регіон. А він, як показала ця війна, виявився до нас набагато ближчим, ніж ми думали".

За словами експерта, коли іранське керівництво пішло на відверту співпрацю з Росією, воно показало себе не з кращого боку. І ядерна угода, від якої Тегеран міг отримати послаблення санкцій, тепер є малоймовірною.

"Перепідписання угоди за такого розкладу навряд чи можливе, – вважає Олег Бєлоколос. – А сторони (Захід з одного боку, а Іран – з іншого) були дуже близькі до цього. Але явний виступ іранців на боці росіян у війну проти України обрушив гіпотетичну угоду... Гадати не хочеться, але якщо розпочнеться ірано-ізраїльська війна чи ірано-саудівська, у справу можуть втрутитися США. І це точно буде не на користь Ірану, який і так роздирається внутрішніми протестами та конфліктами. Це також потягне нагору ціни на нафту, що вдарить вже по всьому світу".

Тегеран має ядерну програму, яка поки що не завершилася створенням ядерної зброї

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля звертає увагу, що повідомлення про напад Ірану на Саудівську Аравію, що нібито готується, з'явилося в американському виданні Wall Street Journal. Причому воно написало, що це саудівські дипломати сповістили США про подібні наміри Тегерана. Нібито, щоб переключити увагу з внутрішніх протестів в Ірані на зовнішнього ворога. І цим задавити слабкий протест.

"Це повідомлення має передісторію, – зазначає експерт. – Президент США Джо Байден просив Саудівську Аравію під час голосування ОПЕК не робити кроків щодо зменшення видобутку нафти, щоб не допустити зростання цін на неї та нафтопродукти. Однак Саудівська Аравія підтримала пропозицію РФ щодо обмеження видобутку нафти. Ціни пішли вгору. Що для Байдена та демократів перед проміжними виборами до Конгресу – точно недоречно. У відповідь на такі недружні дії в американському політикумі, особливо серед демократів, прозвучали пропозицію скоротити військову допомогу Саудівсьій Аравії, а також контингенти, які знаходяться в арабських державах Перської затоки, захищаючи нафтопромисли королівства та союзників".

Володимир Воля не виключає, що розповідаючи про готовність Ірану напасти на неї, Саудівська Аравія намагається змінити настрої в американському політикумі. За рахунок образу спільного ворога – Ірану – нівелювати негатив щодо себе.

"Я не знаю, чи готується Іран до нападу на Саудівську Аравію чи якусь іншу державу. Але проти такого варіанту те, що Тегеран має ядерну програму, яка поки що не завершилася створенням ядерної зброї. І, якщо він спробує здійснити будь-який напад на будь-яку державу (Саудівська Аравія, Ірак, хтось ще), то дасть привід, щоб у двосторонній конфлікт втрутилися інші гравці зі своїми військовими силами та ресурсами. Яких буде достатньо для завдання удару по іранській ядерній інфраструктурі, – пояснює експерт. – Набагато важливіше для Тегерана відновити ядерну угоду, ніж ризикувати".

Конфлікт за участю Ірану на користь Україні

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович упевнений, що будь-який конфлікт за участю Ірану чи проти Ірану – на користь Україні.

"Звучить, безумовно, цинічно, але не можна забувати про те, що Іран постачає Росії зброю, яка потім використовується проти України. Якщо Іран в'яжеться у війну, то ця зброя знадобиться їй самому і поставки можуть скоротитися або взагалі зійти нанівець", – пояснює Денис Попович.

У будь-якому разі, резюмує він, зараз складно прогнозувати, чи почнеться там війна – треба стежити за ситуацією.

Читайте на порталі "Коментарі" — Україна вже знає, як боротися з іранськими ракетами: Єрмак розкрив подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 листопада 2022, 13:23

От і добре. Якщо нас використали без нашої згоди, тільки підкупивши корумпованих, то нехай палає всюди, де є зло. Попереджали, що УПА-екстремісти втягнуть весь світ. Використанням зла, до того ж православного, не досягають справедливості.


Новини