Головна Новини Світ Близький Схід В Ірані стратили британського шпигуна: присутній російський слід
commentss НОВИНИ Всі новини

В Ірані стратили британського шпигуна: присутній російський слід

Іран стратив шпигуна, який був завербований Великою Британією - його видали російські спецслужби.

2 травня 2023, 12:05
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Представник західної розвідки стверджує, що на початку року Іран стратив колишнього чиновника, який близько 15 років надавав британській розвідці цінну інформацію про ядерні розробки та військові програми Ірану. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NY Times.

В Ірані стратили британського шпигуна: присутній російський слід

Британський шпигун в Ірані Алірез Акбарі. Фото з відкритих джерел

У 2008 році британська розвідка зустрілась з ізраїльськими спецслужбами та повідомила, що має шпигуна в Ірані, який може надати ціну інформацію про можливу розробку ядерної зброї. Таким чином Захід матиме впевненість у потребі вводити санкції проти Тегерану.

Особа шпигуна довгий час була в секреті, однак 11 січня в Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони Аліреза Акбарі, який був британським спецагентом. Акбарі мав подвійне життя. Для широкої громадськості він був релігійним фанатиком, однак насправді передавав секретну інформацію про ядерні системи Ірану.

"Він був надзвичайно амбітним, чудовим аналітиком із чудовими навичками письма та промов, і люди йому довіряли. Він мав доступ до великої кількості конфіденційної та секретної інформації про ядерні та військові програми", — сказав близький до уряду політичний аналітик Ірану Фоад Ізаді.

NY Times стверджує, що до викриття Аліреза Акбарі причетні представники російської розвідки, які поділились таємною інформацією з Іраном. Окрім звинувачень у розкритті ядерних та військових таємниць, Іран також заявив, що Акбарі розкрив понад 100 осіб, зокрема і головного вченого-ядерника Мохсена Фахрізаде, якого у 2020 році вбили ізраїльські служби.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Ірані застрелили аятолу Аббаса-Алі Сулеймані

Також "Коментарі" писали про американську розвідку, яка порахувала кількість втрат особового складу армії РФ та найманців на сході України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини