Головна Новини Світ Близький Схід В Туреччині заворушення через падіння ліри – чи безпечно це для туристів з України
commentss НОВИНИ Всі новини

В Туреччині заворушення через падіння ліри – чи безпечно це для туристів з України

Акції протесту спалахнули у двох містах країни

24 листопада 2021, 21:49
Поділіться публікацією:

Громадяни Туреччини обурились обвалу національної валюти та вийшли на вулиці з протестами. про це повідомляє агентство ВВС-Україна з посиланням на турецький канал HalkTV.

В Туреччині заворушення через падіння ліри – чи безпечно це для туристів з України

Акції протесту в Туреччині через падіння курсу ліри - фото телеканалу HalkTV

Турецька ліра впала на 8% після оголошення про низькі процентні ставки Центробанку, яку підтримав Реджеп Ердоган, Президент країни. Населення занепокоїлось таким різним змінам і тому вийшло на вулиці Анкари та Стамбулу. 

Громадяни заполонили вулиці двох найбільших міст Туреччини, повідомляє канал HalkTV. Вони вигукують гасла "Відставка уряду". Поліція намагається завадити мітингарям, тому ті "розтікаються" з центральних вулиць на бічні. Жителі одного з районів Стамбулу підтримують протестувальників, б'ючи в сковорідки та каструлі. До натовпу, підхопивши гасла, приєднується студентство. Опозиція – Робітнича партія Туреччини – на площі перед Центробанком закликає судити тих, хто став причиною падіння національної валюти. 

Поки торгівля не зреагувала на падіння курсу, візити на турецькі курорти для українців будуть вигідні. Ту кількість гривень, яку вони, зазвичай, мають, можна обміняти на більшу кількість лір і купити більше товарів та послуг. Однак інфляція, пише агентство ВВС-Україна, швидко зіграє свою роль і ситуація для курортників зміниться у гірший бік.

З початку року ліра подешевшала на 40% відносно американського долара, з них 20% — падіння за останні півтора тижні. Нинішній курс: 12 лір за долар. Українцям одна ліра обійдеться у дві гривні, хоча ще на початку листопада за нього б сплатили на гривню більше. 

Туреччина – дуже популярне серед українців місце відпочинку з відносно доступними цінами. Тому на перший погляд видається, що для наших громадян дешевша ліра вигідна. Однак заворушення, які виникли в країні, роблять ситуацію тривожною.

Еджеп Ердоган зачепив курс національної валюти ще весною, коли звільнив Насі Агбала, який керував  Центробанком. Насі Агбала підняв процентну ставку з 17% до 19%. Такий крок, зазвичай, тлумачиться економістами позитивно, так як він стримує інфляцію. Однак президенту Туреччини мав іншу думку – протилежну, тому він і змінював очільників Центробанку вже тричі протягом двох років. Теперішнє падіння ліри показує, що він, ймовірно, таки помилявся.

Тим часом урядовці Туреччини звинувачують Росію та США у невиконанні взятих на себе зобов'язань стосовно ще однієї проблеми країни – курдів. Докладніше про це можна прочитати в статті видання "Коментарі" за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини