Головна Новини Світ Решта світу Туреччина дала зрозуміти, що у появі нової гарячої точки на карті світу звинувачувати варто США і РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Туреччина дала зрозуміти, що у появі нової гарячої точки на карті світу звинувачувати варто США і РФ

Москва і Вашингтон не стримали свою обіцянку, дану Анкарі

14 жовтня 2021, 15:57 comments1122
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу звинуватив Росію і США в невиконанні своєї обіцянки стримати сирійських курдських ополченців від нападів на Туреччину. За його словами, Анкара змушена діяти, щоб усунути нову загрозу. Що відбувається? Як можуть події розвиватися далі? Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізував Микола Замикула — експерт по Близькому Сходу Національного інституту стратегічних досліджень.

Туреччина дала зрозуміти, що у появі нової гарячої точки на карті світу звинувачувати варто США і РФ

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Фото з відритих джерел

Туреччина реалізовує свою регіональну політику, чітко дотримуючись принципу захисту національних інтересів

Загроза курдського сепаратизму/тероризму залишається ключовим викликом безпеки Турецької Республіки. Немає нічого дивного, що міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу звертає увагу на неї — адже вона є визначальним фактором для турецької політики на південному напрямку, формуючи позицію Анкари стосовно взаємодії з Іраком і ситуації в Сирії. Особливо це актуально в останньому випадку. В умовах громадянського конфлікту і за підтримки Заходу, що спирався на них в боротьбі з ІДІЛ, сирійські курди істотно підвищили свій потенціал.

Саме для нейтралізації можливості появи у південних кордонів Туреччини незалежної курдської держави Анкара у 2016-2019 рр. залучила військову силу на сирійській території (операції "Щит Євфрату", "Оливкова Гілка" та "Джерело Світу"). Завдяки досягнутим в їх рамках успіхам, а також закріпленій військовій присутності Туреччини в Ідлібі, вдалося сформувати своєрідний пояс безпеки біля турецького кордону — і таким чином виконати завдання мінімум на сирійському напрямі (завдання максимум — усунення режиму Асада — не було досягнуте через втручання в конфлікт Росії та Ірану на стороні Дамаска).

Акцент на курдському питанні, а також використана риторика ще раз підкреслюють, що Туреччина реалізовує свою регіональну політику, чітко дотримуючись принципу захисту національних інтересів.

Звинувачення в сторону США і Росії з боку Чавушоглу покликані зробити акцент на незалежності зовнішньої політики Анкари з питань, що мають значення для національної безпеки; її непідпорядкованість якимось глобальним контекстам світового балансу сил або інтересам вибудовування двостороннього партнерства з центрами сили.

США попри загострення відносин залишаються важливим союзником Туреччини в контексті роботи євроатлантичної системи колективної безпеки. Анкара також підтримує високий рівень відносин з РФ. Вони складаються у складний візерунок суперечностей і взаємовигідного співробітництва.

Недавній візит турецького лідера Ердогана в Сочі й зустріч з російським президентом Путіним давали привід для спекуляцій щодо досягнення якихось домовленостей і переорієнтації Анкари на проросійську платформу. Однак, як ми бачимо, готовність критикувати як Москву, так і Вашингтон, ще раз підтверджує, що зовнішня політика Туреччини підпорядкована виключно національно-орієнтованому порядку денному — і не формується під зовнішнім впливом.

Саме сьогодні актуалізація курдського питання може бути викликана тенденціями розвитку ситуації в Сирії. Якими б не були домовленості, Асад все ще плекає мрію відновити контроль над усією територією держави. Для цього йому необхідно захопити Ідліб — єдиний оплот антиурядових сил, безпеку якого гарантує Туреччина.

Розвиток подій у вересні демонстрував наміри Дамаска і його союзників "промацати" турецьку готовність захищати цю територію. Туреччина у відповідь посилювала свою військову присутність в зоні конфлікту. І зараз можна припустити, що під прикриттям курдського чинника Анкара подає сигнал і іншим регіональним силам про те, що готова до активних дій на сирійському напрямі, і не збирається поступатися там своїми позиціями. Можлива операція проти курдських формувань може стати сигналом і для сирійської арабської армії — попередженням не загрожувати сформованому турками поясу безпеки.

Також читайте на порталі "Коментарі" — стало ясно, чому Туреччина може визнати владу талібів в Афганістані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини