Головна Новини Світ Близький Схід Відповідь на боротьбу за права: таліби побили й заарештували жінок-активісток
commentss НОВИНИ Всі новини

Відповідь на боротьбу за права: таліби побили й заарештували жінок-активісток

Жінки влаштували мирні демонстрації

21 січня 2022, 11:36
Поділіться публікацією:

Бойовики Талібану здійснили обшуки в будинках активістів за права жінок у Кабулі, побивши та заарештувавши жінок за ряд дій, які, очевидно, спровокували недавні демонстрації. Про це повідомляє The Guardian.

Відповідь на боротьбу за права: таліби побили й заарештували жінок-активісток

Афганські жінки скандують гасла та тримають банери під час протесту за права жінок у Кабулі - The Guardian

Тамана Зарябі Паріані та Паравана Ібрагімхель, які брали участь у серії протестів, що проходили в Кабулі протягом останніх кількох місяців, були схоплені 19 січня ввечері озброєними людьми, які стверджували, що вони з розвідувального відділу Талібану.

Незадовго до затримання Паріані та її сестер у соціальних мережах було опубліковано кадри, на яких видно, як вона кричить про допомогу, мовляв, таліби стукають у її двері.

"Допоможіть, будь ласка, до нас додому прийшли таліби... Вдома тільки мої сестри", — каже вона у кліпі.

На кадрах Associated Press з місця події 20 січня видно, що металеві вхідні двері квартири лежать пом’ятими. Свідок сказав, що озброєні люди піднялися до квартири Паряні на третьому поверсі й почали стукати у вхідні двері, наказуючи їй відкрити.

Речник призначеної талібами поліції в Кабулі генерал Мобін Хан написав у Твіттері, що пост у соцмережі Паріані був сфабрикованою драмою. Прес-секретар розвідки Талібану Халід Хамраз не підтверджував і не спростував арешт.

Халід Хамраз написав у Твіттері, що "образа релігійних і національних цінностей афганського народу більше не терпиться", посилаючись на недільний мітинг, під час якого протестувальники, здавалося, спалили білу паранджу, одяг від голови до ніг, який залишає тільки сітчастий отвір для очей.

Хамраз звинуватив правозахисників у знеславленні нових правителів Афганістану та їхніх сил безпеки, щоб отримати притулок на заході.

Повідомлялося про подібні рейди в будинках протестувальників у Кабулі. В іншому випадку афганська демонстрантка, чиє ім’я було приховано, щоб захистити її, сказала, що вона зазнала фізичного нападу і була поранена. Вона розповіла Guardian, що таліби відвідали її будинок і "напали" та "жорстоко побили" її. Її місцезнаходження зараз невідоме.

"Талібан патрулював біля наших будинків з [середи] дня. Я розмовляв з Таманою ввечері, а потім близько 9 вечора побачив відео, на якому вона просить допомоги. Ми намагалися зателефонувати їй з наших телефонів, але її телефон був вимкнений. Коли ми зрозуміли, що вони один за одним обшукували наші будинки, решта вирішили сховатися", – розповіла Вахіда Амірі, 33-річна бібліотекарка та друга демонстрантка, яка також у втечі. 

На недільній демонстрації жінки несли плакати з вимогами рівних прав і вигукували: "Справедливість!" Вони сказали, що їх можуть змусити носити хіджаб. Організатори демонстрації сказали, що Паріані була присутня на протесті, який був розігнаний.

Паріані належить до правозахисної групи під назвою "Шукачі справедливості", яка організувала кілька демонстрацій у Кабулі, включаючи недільну. Учасники не говорили публічно про арешт Паріані, але поширювали її відео.

"Очевидно, що Талібан посилює свої атаки на громадянський простір, а точніше на жінок, які є піонерами громадянського простору. Понад місяць ми спостерігаємо, як Талібан придушує інакомислення та посилює свої атаки на протестувальників по всьому Афганістану", – сказав Шахарзад Акбар, голова Незалежної комісії з прав людини Афганістану.

Хізер Барр, заступник директора жіночого відділу Human Rights Watch, сказала, що реакція Талібану була ознакою страху.

"Наче важко зрозуміти, чому "Талібан" мав таку жорстоку реакцію на 25 жінок, які стояли на тротуарі і мирно протестували. Але їхні побоювання мають сенс, коли ви бачите, наскільки сильні та сміливі ці жінки, які виходять знову і знову навіть перед обличчям ескалації насильства з боку Талібану", – сказала Хізер Барр.

Як повідомляли раніше "Коментарі", таліби наказали відрубати голови манекенів, описуючи їх як "ідолів", які заборонені ісламом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини