Головна Новини Світ Близький Схід Жінка - не власність: указ "Талібану" щодо прав жінок
commentss НОВИНИ Всі новини

Жінка - не власність: указ "Талібану" щодо прав жінок

Згідно з указом, жінку ніхто не може примушувати до шлюбу

3 грудня 2021, 12:47
Поділіться публікацією:

Уряд Афганістану "Талібан" у п'ятницю, 3 грудня, випустив указ про права жінок, у якому сказано, що жінки не повинні вважатися "власністю" і мають надавати згоду на шлюб, але не згадується про доступ жінок до освіти або роботи поза домом. Про це повідомляє Reuters.

Жінка - не власність: указ "Талібану" щодо прав жінок

Жінки в паранджах гуляють на ринку секонд-хендів - Reuters

"Талібан" зазнає тиску з боку міжнародної спільноти, яка здебільшого заморозила кошти для Афганістану, щоб взяти на себе зобов’язання відстоювати права жінок після того, як жорстка ісламістська група захопила країну 15 серпня.

"Жінка — це не власність, а благородна і вільна людина; ніхто не може віддати її нікому в обмін на мир або щоб покласти край ворожнечі", — йдеться в указі "Талібану", оприлюдненому речником Забіхіллою Мухаджидом.

У ньому викладені правила, що регулюють шлюб і власність жінок, вказуючи, що жінки не повинні бути примушеними до шлюбу, а вдови повинні мати частку власності свого покійного чоловіка.

Однак в указі не згадується про те, що жінки можуть працювати або отримувати доступ до закладів поза домом чи доступ до освіти, що викликало серйозні занепокоєння міжнародної спільноти.

Під час свого попереднього правління з 1996 по 2001 рік "Талібан" забороняв жінкам виходити з дому без родича-чоловіка та повністю закритого обличчя й голови, а дівчатам – здобувати освіту.

Таліби кажуть, що вони змінилися, і в деяких провінціях дозволили відкривати середні школи для дівчат. Але багато жінок і захисників прав залишаються скептичними щодо їхніх рішень.

Міжнародне співтовариство, яке заморозило мільярди коштів центрального банку та видатків на розвиток, зробило права жінок ключовим елементом будь-якої майбутньої співпраці з Афганістаном.

Країна, яка також потерпає від кризи банківської ліквідності, оскільки грошовий потік висихає через санкції, стикається з ризиком економічного колапсу після того, як "Талібан" прийшов до влади.

Як повідомляли раніше "Коментарі", сили "Талібану" убили понад 100 колишніх співробітників сил безпеки, наказавши їм зареєструватися, щоб отримати документи, які нібито гарантують безпеку, але насправді послужили їм смертним вироком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини