Головна Новини Світ Північна Америка У Латинській Америці вперше в історії жінка стала президентом: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

У Латинській Америці вперше в історії жінка стала президентом: що відомо

Лівоцентристи прийшли до влади у Гондурасі: обрано нового президента

28 січня 2022, 11:35
Поділіться публікацією:

27 січня 62-річна Іріс Ксіомара Кастро Сарм'єнто, яка очолювала лівоцентристські сили країни, приступила до виконання обов'язків президента Гондурасу та склала присягу. Про це повідомляє polsatnews.

У Латинській Америці вперше в історії жінка стала президентом: що відомо

Президент Гондурасу приймає віце-президента Китайської Республіки (Тайвань), фото з Twitter

Церемонія відбулася на Національному стадіоні у столиці країни Тегусігальпі. Вперше в історії Латинської Америки главою держави стала жінка, вона єдина зуміла обійняти таку високу посаду. Президентські перегони відбулися восени 2021 року. Тоді Іріс Кастро отримала 51,2% голосів виборців. Суперником Іріс був кандидат від ультраправої Національної партії Насру Асфуру, за нього проголосувало 36,9% громадян.

Відомо, що її чоловік Мануель Селайя раніше був президентом Гондурасу, однак його скинули під час перевороту 2009 року.

Жителі столиці виходили на вулиці, щоб привітати президентську пару. На церемонію інавгурації прибули й президенти сусідніх держав та королівські особи. Серед них: король Іспанії Філіп VI, віцепрезидент США Камала Харріс, президент Коста-Рики Карлос Альварадо та віцепрезиденти та міністри закордонних справ, зокрема Мексики та інших сусідніх країн Центральної Америки та Карибського басейну. Також привітати нового президента прибув віцепрезидент Тайваню Вільям Лай, з яким Гондурас підтримує тісні стосунки.

Як повідомляв портал "Коментарі", тихоокеанська країна хоче вийти з-під влади Франції. Нова Каледонія розташована приблизно у 2000 кілометрах (1250 миль) на схід від Австралії. Архіпелаг є територією Франції з 1853 року. В країні вже було проведено два референдуми у 2018 році та 2020 році. Тоді місцеві проголосували за те, щоб залишитися в складі Франції (56,7% голосів та 53,3% відповідно).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини