Головна Новини Світ Польща Це кінець правління «Права та справедливості»: хто у Польщі претендує очолити уряд
commentss НОВИНИ Всі новини

Це кінець правління «Права та справедливості»: хто у Польщі претендує очолити уряд

У Польщі опоненти чинної влади можуть створити більшість

16 жовтня 2023, 07:35 comments2095
Поділіться публікацією:

Лідер польської опозиції та голова блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск заявив про перемогу на виборах та готовність сформувати новий демократичний уряд. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "AP".

Це кінець правління «Права та справедливості»: хто у Польщі претендує очолити уряд

Дональд Туск. Фото: з відкритих джерел

"Я був політиком багато років. Я спортсмен. Ніколи в житті я не був такий радий тому, що посів, здавалося б, друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми відсторонили їх (Ред. – партію "Право і справедливість") від влади", — зазначив Дональд Туск.

При цьому політик підкреслив, що після остаточного підрахунку голосів його блок, можливо, отримає ще кращий результат, ніж показують екзит-поли, але очевидним є факт, що провладна партія "Права і справедливість" більше не матиме одноосібного правління, адже польські виборці зробили свій вибір не на її користь.

Також Туск назвав 15 жовтня "одним із найпрекрасніших днів польської демократії". Політик висловив готовність разом із представниками інших опозиційних сил, які мають добрі результати за підсумками виборів сформувати новий польський уряд.

Зазначимо, за даними екзит-полу, переможцем виборів у Польщі виявилася президентська партія "Право і справедливість", набравши 36,8%. На другому місці "Громадянська коаліція" із 31,6%. Третім став "Третій шлях" із 13%. Четверті — "Ліві" — з 8,6%. Також до Сейму потрапляє проросійська "Конфедерація", набравши 6,2%.

Раніше портал "Коментарі" разом із експертами проаналізував розклади перед польськими виборами. Вже тоді були припущення, що в Сейм пройде п'ять політсил, включаючи Конфедерацію, представники якої відзначилися антиукраїнськими заявами і не приховують проросійських поглядів. Які очікування від цих виборів? В який бік можуть хитнутися за їхніми результатами українсько-польські відносини? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини