Головна Новини Світ Польща Дванадцять тисяч гривень: українські пенсіонери за кордоном можуть оформити польську пенсію
commentss НОВИНИ Всі новини

Дванадцять тисяч гривень: українські пенсіонери за кордоном можуть оформити польську пенсію

Відповідаючи кільком критеріям, вони можуть претендувати на польську пенсію - «мінімалку», яка на даний момент становить трохи більше 1300 злотих

28 січня 2023, 17:44 comments2703
Поділіться публікацією:
На тлі російського вторгнення в Україну багатомільйонна кількість біженців вимушено залишила власні квартири та будинки, вирушивши за кордон. Серед усіх країн світу Польща стала абсолютним лідером за кількістю прийнятих переселенців – з початку повномасштабної війни польський кордон перетнуло понад 8 мільйонів громадян. Більшість із них, звичайно ж, приїхали туди з упевненістю в тому, що незабаром можна буде повернутись додому. Через це мало хто цікавиться місцевим законодавством, дізнається які можливості перед ними відкрити. А такі, до речі, є.

Дванадцять тисяч гривень: українські пенсіонери за кордоном можуть оформити польську пенсію

Фото тематичне


Так, наприклад, між Польщею та Україною колись було укладено угоду, яка діє до сьогодні. Вона працює у двосторонньому напрямку та стосується пенсіонерів, що народилися до 1949 року. Відповідаючи всього декільком критеріям, вони можуть претендувати на польську пенсію – "мінімалку", яка наразі становить трохи більше 1300 злотих, що, у свою чергу, становить близько 12 тисяч гривень.


Щоб оформити цю виплату, пенсіонерам необхідно відповідати таким умовам:


·         Підтвердити рік народження – до 1949;

·         Мати достатній український стаж роботи – від 20 років для жінок та від 25 років для чоловіків;

·         Мати стаж роботи у Польщі, бажано, щоб у цій країні було останнє місце роботи пенсіонера. Це може бути навіть 1 місяць легального працевлаштування як за трудовим договором, так і за договором доручення.

У разі, якщо пенсіонер відповідає цим вимогам, він може йти до найближчого відділення ZUS та просити про переоформлення пенсії.


Нагадаємо , раніше ми повідомляли, що у польському представництві ОЛХ повідомили про скорочення співробітників на 30%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини