Головна Новини Світ Польща Прем'єру Польщі висловили недовіру: що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Прем'єру Польщі висловили недовіру: що це означає

Голосування за нового прем'єра Польщі тільки очікується.

11 грудня 2023, 18:58
Поділіться публікацією:

Польський парламент висловив недовіру діючому прем'єру країни Матеушу Моравецькому. Проти політика виступили 266 депутатів, подолавши мінімальний поріг "порогу" у 229 голосів. Про це пише Gazeta Wyborcza.

Прем'єру Польщі висловили недовіру: що це означає

Матеуш Моравецький (фото з відкритих джерел)

У повідомленні йдеться, що парламентська більшість висунула на посаду прем'єра  Дональда Туска. О 17:00 за місцевим часом очікується голосування кандидатів на посаду нового прем'єра.

У польській пресі випадок із Моравецьким називають "історичною подією", бо Сейм вперше обирає прем'єр-міністра.

Наступного дня після голосування Сейму новий прем'єр представить парламенту свій Кабмін та програму.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, про що говорить внутрішня ситуація у ПольщіУ Польщі минуло майже півтора місяці з парламентських виборів, проте новий уряд сформувати поки що не виходить. Продовжується вже поствиборче протистояння партії "Право і справедливість", представленої чинним президентом Дудою та чинним прем'єром Моравецьким – з опозиційними силами (на чолі з лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском), які після жовтневих виборів претендують на формування свого уряду. 

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує, що у відведені законом терміни (кілька тижнів) Моравецький намагатиметься сформувати правлячу коаліцію. Відбудеться голосування. Швидше за все, провальне для ПіС. Після чого Дуда надасть можливість формувати коаліцію/уряд опозиційним силам. І вони ("Громадянська коаліція", партія "Третій шлях" та "Ліві"), здається, зуміють це зробити. При цьому, продовжує вона, уряд Туска явно буде більш євроцентричним, ніж уряд Моравецького. І це добре і для ЄС, і для нас.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини