Головна Новини Світ Польща Про що говорить внутрішня ситуація у Польщі: заручником чого стала Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить внутрішня ситуація у Польщі: заручником чого стала Україна

Поки що правляча партія ПіС не хоче упускати можливість якомога довше залишатися при владі

29 листопада 2023, 12:35 comments1279
Поділіться публікацією:

У Польщі минуло майже півтора місяці з парламентських виборів, проте новий уряд сформувати поки що не виходить. Продовжується вже поствиборче протистояння партії "Право і справедливість", представленої чинним президентом Дудою та чинним прем'єром Моравецьким – з опозиційними силами (на чолі з лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском), які після жовтневих виборів претендують на формування свого уряду. Ситуацією скористалися представники ультраправої партії "Конфедерація", яка пройшла до парламенту, але набрала занадто мало для реальної ваги, які стоять (як, схоже, Кремль, що стоїть за ними) за блокуванням українсько-польського кордону. Туск уже звинуватив поки що прем'єра Моравецького у бездіяльності, що псує відносини з Україною, а також шкодить самій Польщі. Про що говорить те, що відбувається? Хто й у які ігри грає? Що слід робити Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить внутрішня ситуація у Польщі: заручником чого стала Україна

Моравецький – Туск. Фото з відкритих джерел

Те, що відбувається – це не криза українсько-польських відносин, скоріше – тимчасові труднощі

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Те, що відбувається зараз у Польщі із формуванням нового уряду – прогнозовано. Дуда як представник правлячої партії ПіС намагається затягувати процес формування нового – опозиційного – уряду. Саме тому він запропонував формувати новий уряд Моравецькому, оскільки партія влади набрала найбільше на виборах. Але при цьому у неї недостатньо голосів, щоби робити це самостійно. А в Сеймі тепер – недостатньо бажаючих робити це разом із ПіС".

За словами експерта, у відведені законом терміни (кілька тижнів) Моравецький намагатиметься сформувати правлячу коаліцію. Відбудеться голосування. Швидше за все, провальне для ПіС. Після чого Дуда надасть можливість формувати коаліцію/уряд опозиційним силам. І вони ("Громадянська коаліція", партія "Третій шлях" та "Ліві"), здається, зуміють це зробити.

"Стратегічно таке зволікання з часом мало що дає ПіС. Але поки що правляча партія не хоче упускати можливість якомога довше залишатися при владі", – пояснює Олеся Яхно.

При цьому, продовжує вона, уряд Туска явно буде більш євроцентричним, ніж уряд Моравецького. І це добре і для ЄС, і для нас.

"Що стосується проблеми із блокуванням кордону, тут явно ПіС на боці польських перевізників. Таку позицію уряду Моравецького було виявлено й у передвиборчий період, коли він різко виступав проти експорту української агропродукції. Протекціоністська позиція проявляється і щодо конкуренції перевізників", – зазначає аналітик.

За словами Олесі Яхно, те, що ЄС зняв квоти на низку українських послуг та товарів, справді, не подобається деяким членам євроспільноти. Тій же Польщі.

"Але те, що майбутній уряд (Туска) матиме інший підхід – факт. Він більше, ніж Моравецький, схильний дослухатися до позиції Брюсселя, а також більше входить у ситуацію України, яка страждає від російської агресії", – пояснює експерт.

Вона вважає, що те, що відбувається, не можна назвати кризою українсько-польських відносин. Швидше – тимчасовими труднощами.

"Впевнена, після формування нового уряду (швидше за все – до нового року) ситуацію вдасться залагодити. Водночас не можна виключати в такому блокуванні російського сліду. Але причина, на мою думку, у цьому, що ультраправі зазвичай намагаються користуватися якимось тимчасовим безвладдям, щоб вирішувати свої проблеми, накопичувати політичні бали, мабуть, відпрацьовувати якісь завдання. Таке відбувається не тільки у Польщі, ми бачимо зараз щось подібне у Словаччині. Ну, а РФ, коли виникає слушний момент, обов'язково намагається ним скористатися, щоб послабити єдність ЄС, погіршити відносини України з європейськими сусідами, вдарити по нашому експорту. У тому числі шляхом підігріву певних настроїв у тих самих Польщі та Словаччині", – констатує аналітик.

Нинішнє керівництво Польщі заплющує очі на подібні безчинства на кордоні

Голова Комітету економістів України Андрій Новак поділився таким коментарем:

"Те, що зараз відбувається на українсько-польському кордоні, з одного боку, не можна розглядати як офіційну позицію влади Польщі. Бо блокуванням нібито займається виключно Асоціація польських перевізників. Але, з іншого боку, ми бачимо, що тимчасовий уряд майже три тижні не реагував на те, що відбувається. Лише днями виникла якась словесна реакція. І то – у ракурсі закликів до української сторони йти на якісь поступки".

Хоча, наголошує експерт, згідно з усіма міжнародними угодами, зокрема, між Україною та Польщею, між Україною та ЄС (членом якого є Польща), дії польських перевізників є неправомірними. Ті претензії, які вони висувають на адресу українських перевізників, суперечать внутрішній політиці ЄС (з точки зору конкуренції) та Угоді, яка підписана та продовжена до середини 2024 року між Україною та Євросоюзом щодо транспортного безвізу. Згідно з ним, нагадує Андрій Новак, українські перевізники, враховуючи найскладнішу ситуацію, в якій опинилася наша держава через російську агресію, не мають обмежень для перетину кордонів країн ЄС, пересування Євросоюзом.

"Однак нинішнє керівництво Польщі заплющує очі на подібні безчинства на кордоні. Це можна пояснювати виборчим та поствиборчим процесом, коли не сформовано новий уряд. Ніхто з польських політиків, схоже, не хоче брати відповідальність за вирішення цієї проблеми, що загрожує негативною реакцією з боку частини суспільства", – вважає експерт.

На його думку, є надія, що коли з'явиться новий уряд, він візьметься за вирішення цієї проблеми. Цьому ж може сприяти і те, що зараз відбувається на польсько-німецькому кордоні.

"Влада ФРН фактично демонструє польській владі та перевізникам, що на їх дії щодо блокування кордону між Україною та Польщею, може настати дзеркальна відповідь. Крім того, вже є заява Єврокомісії – якщо польська сторона не врегулює проблеми на українсько-польському кордоні, то на Польщу можуть чекати штрафи та скорочення фінансування з бюджету ЄС. Щось на кшталт того, що Брюссель застосовував стосовно Угорщини, блокувавши централізоване фінансування з бюджету ЄС. Такі дії з боку ФРН та керівництва ЄС дають надію, що до кінця цього року блокаду буде знято – якщо не повністю, то хоча б частково. Ситуація не зможе затягуватись, – вважає Андрій Новак. — Занадто великий резонанс. І надто великі збитки зазнає Україна, яка фактично захищає своїми грудьми ту саму Польщу, фактично всю Європу – від російської агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що свідчить ситуація на українсько-польському кордоні: як можна вирішити проблему.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини