Головна Новини Світ Польща Росія планувала теракти у Польщі: ЗМІ дізнались деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія планувала теракти у Польщі: ЗМІ дізнались деталі

Польські спецслужби викрили шпигунську мережу в країні, яка мала на меті завадити поставкам зброї до України.

20 серпня 2023, 09:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) викрила російську шпигунську мережу, яка здійснювала стеження за важливими об’єктами інфраструктури та готувала теракт з підривом шляхів поставки зброї в Україну. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання The WashingtonPost.

Росія планувала теракти у Польщі: ЗМІ дізнались деталі

Залізничні колії з військовою технікою. Фото з відкритих джерел

На початку 2023 року у Польщі з’явились дивні пропозиції роботи. Головна мета завдань – розклеювання проросійських плакатів та наклейок. Однак згодом анонімний роботодавець вимагав виконувати усе більш складніші завдання. Він хотів, щоб найманці спостерігали і фотографували морські порти, залізничні маршрути та інші стратегічні об’єкти.

Згідно з даними The Washington Post у березні ці російські шпигуни мали здійснити підрив рейок з потягом, який перевозив військове озброєння до України. Саме на Польщу припадає близько 80% постачання західної військової техніки для України.

Якби російський план спрацював, для Кремля він окупився на багатьох рівнях. Це сповільнило б поставки зброї та розпалило б обурення проти 1,5 мільйона українців, які прибули до Польщі з початку вторгнення. Оскільки, що серед затриманих у справі є українці, а також білоруси та росіяни.

Як пише The Washington Post, спочатку польські спецслужби хотіли поспостерігати за "залізничною" мережею шпигунів, щоб дізнатися про неї якомога більше. Однак ABW довелося втрутитись, коли виявилося, що дії, пов’язані зі сходом поїзда з рейок, були вже близькі до реалізації. Польські спецслужби зруйнували шпигунську мережу Росії та заарештували її учасників. Офіцер ABW повідомив, що принаймні двоє новобранців зголосилися здійснити напад і що місце та час уже узгоджені.

"Це перша ознака того, що росіяни намагаються організувати диверсії і навіть теракти в Польщі", – заявив польський уповноважений з питань інфобезпеки Станіслав Жарин.

Один зі співробітників спецслужб ABW розповів, що попри викриття мережі та арешт її учасників у Польщі залишається ширша загроза, адже російські розвідувальні служби залишаються активними і "намагатимуться усунути допущені ними помилки".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Лукашенко заявив про бажання налагодити відносини з Заходом: Польща різко реагує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини