Головна Новини Світ Польща Стало відомо, які партії у Польщі готові сформувати уряд: хто стане прем'єром
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, які партії у Польщі готові сформувати уряд: хто стане прем'єром

Дуда заявив, що президенти традиційно обирають найбільшу партію, яка першою спробує сформувати новий уряд

24 жовтня 2023, 16:54
Поділіться публікацією:

Три найбільші опозиційні партії Польщі сьогодні заявили, що готові створити коаліцію, яка замінить чинну партію "Право і справедливість" (ПіС). Вони попросили главу держави Анджея Дуду дозволити їм сформувати уряд. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "POLITICO".

Стало відомо, які партії у Польщі готові сформувати уряд: хто стане прем'єром

Дональд Туск. Фото: з відкритих джерел

"Сьогодні разом із лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність до повної співпраці та формування нової більшості в майбутньому парламенті", — зазначив лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, який, ймовірно, і претендує на посаду прем'єр-міністра в країні.

Зазначається, що партія Туска "Громадянська коаліція" має отримати найбільше портфелів у новому уряді. Також на високі посади претендують представники ще двох опозиційних партій — "Третій шлях" та "Ліві".

Варто зазначити, що разом три партії мають 248 місць у нижній палаті парламенту, що складається із 460 членів. Таким чином, правляча партія "Право і справедливість" переходить в опозицію.

У матеріалі йдеться, що багато що в нинішній ситуації залежить від позиції президента Дуди, який за законом має право надати саме переможцю парламентських виборів право сформувати коаліцію, навіть незважаючи на те, що в коаліцію з партією влади "Право і справедливість" не мають наміру вступати інші гравці. . Така хода допоможе як мінімум до грудня "ПіС" залишатися у владі, після чого право на формування коаліції отримає партія, яка посіла друге місце на виборах.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Польщі за підсумками виборів, що відбулися 15 жовтня, до влади прийде опозиція. Незважаючи на те, що президентська партія "Право і справедливість" стала першою, набравши 36,8%, саме "Громадянська коаліція" (31,6%), швидше за все, формуватиме коаліцію з партією "Третій шлях". (13%) та "Лівими" (8,6%). У Сейм також пройшла права "Конфедерація" (6,2%), представники якої неодноразово відрізнялися проросійськими заявами. Чого чекати Україні від майбутніх політичних змін у Польщі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини