Головна Новини Світ Польща У Варшаві почалися протести: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

У Варшаві почалися протести: яка причина

У Варшаві розпочалися протести через затримання колишніх керівників МВС

10 січня 2024, 07:55 comments1224
Поділіться публікацією:

Майже 300 людей вийшли на протест перед Президентським палацом у Варшаві після затримання на його території засуджених колишніх керівників МВС Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "RMF FM".

У Варшаві почалися протести: яка причина

Протести у Варшаві. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, учасники акції скандують гасло "От Польща", багато хто тримає червоно-білі прапори. Демонстрація відбувається загалом мирно, її охороняє поліція.

Протестувальники кажуть, що не чекали на затримання Камінського та Вонсіка у Президентському палаці. "Я глибоко засмучений тим, що зараз відбувається в Польщі. Що поліція може незаконно затримувати чесних громадян, чесних політиків", – сказав один із протестувальників.

Камінський та Вонсік прибули до Президентського палацу у вівторок вранці на запрошення Анджея Дуди, після чого залишилися там. Увечері, коли польський президент відбув для зустрічі зі Світланою Тихановською, до будівлі увійшли співробітники поліції, які затримали політиків.

Канцелярія президента Польщі заявила, що Дуда мав намір продовжити зустріч із Камінським та Вонсіком, а затримання "президентських гостей" порушило "гідність польської держави, гідність тих, кого помилував" президент.

Адвокат затриманих заявив, що їх утримують в управлінні VII поліцейського округу Варшави і, найімовірніше, протягом кількох годин перевезуть до слідчого ізолятора.

Варто зазначити, Камінського і Вонсіка 20 грудня 2023 року було засуджено до двох років позбавлення волі у зв'язку з так званою земельною справою. Справа стосується періоду, коли Камінський очолював Центральне антикорупційне бюро (ЦАБ), а Вонсік був його заступником. Земельна справа стосувалася невдалих спроб ЦВА довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віце-прем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу у так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві.

Обидва політики, обрані від "Права і справедливості" на останніх виборах у жовтні, мали б позбутися мандату після вироку. Але доки він перебував на апеляції, Камінський і Вонсік ходили на засідання Сейму і, за повідомленнями, навіть брали участь у голосуванні.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Польщі відповіли, чи знімуть заборону імпорту зерна з України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини