Головна Новини Світ Польща Україна має втратити транспортний безвіз: хто в ЄС збунтувався проти нашої країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна має втратити транспортний безвіз: хто в ЄС збунтувався проти нашої країни

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький вимагає відмінити транспортний безвіз для України

4 грудня 2023, 15:57 comments2268
Поділіться публікацією:

Польща вимагає від Єврокомісії негайного скасування транспортного безвізу для України. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву на прес-конференції зробив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише "WNP.pl".

Україна має втратити транспортний безвіз: хто в ЄС збунтувався проти нашої країни

Матеуш Моравецький. Фото: з відкритих джерел

"Можу відхилити завісу таємниці, – я пообіцяв перевізникам і ми обов’язково дотримаємося свого слова, – ми будемо дуже жорстко й однозначно вимагати відновлення системи дозволів на перевезення для українських вантажівок і українських водіїв, які проїжджають і прибувають до Польщі. Ця система діяла до весни 2022 року і працювала добре, потім її змінила Єврокомісія, і сьогодні перевізники блокують кордон", — розповів голова польського уряду.

За його словами, дозвільна система регулюватиме транспортний ринок "рівноцінним та справедливим чином". Угода про "транспортне безвіз" скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів на двосторонні та транзитні перевезення до держав ЄС. До листопада 2023 це дозволяло уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Україна вважає, що скасування чи зміни у "транспортному безвізі" не можуть навіть обговорюватися.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Польщі минуло півтора місяці з парламентських виборів, проте новий уряд сформувати наразі не виходить. Продовжується вже поствиборче протистояння партії "Право і справедливість", представленої чинним президентом Дудою та чинним прем'єром Моравецким – з опозиційними силами (на чолі з лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском), які після жовтневих виборів претендують на формування свого уряду. Ситуацією скористалися представники ультраправої партії "Конфедерація", яка пройшла до парламенту, але набрала занадто мало для реальної ваги, які стоять (як, схоже, Кремль, що стоїть за ними) за блокуванням українсько-польського кордону. Туск уже звинуватив поки що прем'єра Моравецького в бездіяльності, що псує відносини з Україною, а також шкодить самій Польщі. Про що говорить те, що відбувається? Хто й у які ігри грає? Що слід робити Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини