Головна Новини Світ Решта світу Дострокові вибори і політична криза в Вірменії: як може ситуація розвиватиметься далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Дострокові вибори і політична криза в Вірменії: як може ситуація розвиватиметься далі

У прийнятті рішення прем'єр-міністр також спирався на обговорення питання з президентом Вірменії Арменом Саркисяном

23 березня 2021, 00:08
Поділіться публікацією:
На тлі політичної кризи і протестів у Вірменії призначили позачергові парламентські вибори. Вони пройдуть 20 червня. Як може ситуація розвиватиметься далі? Які ходи може зробити Росія, активно впливає на стан справ у Вірменії?

Політолог, кандидат політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі відзначає: "В принципі, Росія вже домоглася свого. А саме — перевиборів. Мета — усунення від влади прем'єра Нікола Пашиняна, який, на думку Кремля, є проамериканським політиком, провідним політиком врозріз з російськими інтересами".

Саме тому, вважає експерт, Кремль дозволив Азербайджану за підтримки Туреччини відвоювати восени минулого року значну частину території Нагірного Карабаху.

"Пашинян взяв на себе весь негатив за воєнної поразки. Останньою краплею для Кремля була заява Пашиняна про неефективність російських систем ППО під час військових дій", — говорить Максим Ялі.

На його думку, відсторонення Пашиняна від влади також важливо для Кремля з точки зору формування негативної громадської думки в РФ і в країнах-учасницях ОДКБ щодо наслідків т.зв. "Кольорових революцій".

"Як і Порошенко, а раніше Ющенко в Україні, Пашинян прийшов до влади з величезним кредитом довіри і надіями на реформи і боротьбу з корупцією. Однак в результаті військової поразки і підписання аналога "Мінських угод", його рейтинг різко впав. І тепер в опозиції, яка орієнтується економічно і геополітично на Кремль, є всі шанси повернути владу. Як то кажуть: "Мавр зробив свою справу, Мавр може йти", — резюмує Максим Ялі.

На думку політолога-міжнародника Дениса Пілаша, оголошення дострокових виборів стало для прем'єр-міністра Нікола Пашиняна виходом з небезпечної ситуації, коли оглядачі серйозно говорили про загрозу військового перевороту. Однак політична криза на цьому не зупиниться.

"Торішня війна з Азербайджаном перекреслила надії на прогресивні реформи, тепло після" оксамитової революції "2018 року і падіння режиму Сержа Саргсяна. Протести за участю вірменських націоналістів (як проросійських, так і прозахідних), що почалися після підписання в листопаді-2020 угоди про припинення вогню в Нагірному Карабасі, створили атмосферу безперервної нестабільності, що нависає над прем'єром Пашіняном. В результаті кримінальні справи проти олігарха Гагика Царукяна так і повисли в повітрі, а правила в 1995-2018 роках Республіканська партія Вірменії побачила шанс на відновлення свого втраченого впливу", — підкреслює політолог-міжнародник.

Втім, зазначає він, повернення представників попередньої влади бачиться для більшості виборців куди гіршій альтернативі, ніж навіть дискредитований поразкою в Карабасі Пашинян.

"Не дивно, що кандидатом на пост глави уряду від опозиційного альянсу обрано Вазген Манукян, з яким асоціюються перемоги Карабахського конфлікту 1990-х, а не хтось із фігур недавнього режиму Саргсяна. За опитуваннями, показники правлячої партії "Цивільний договір" і її альянсу "Мій крок" скоротилися більш ніж удвічі, в порівнянні з 70% на попередніх виборах. І продовжують падати. Однак все ще на порядок випереджають рейтинг будь опозиційної партії. Так що хоч діяльність Пашиняна оцінюють істотно гірше, ніж до війни, але інших політиків — ще нижче", — акцентує Денис Пілаш.

Тому очікується, що політична сила Пашиняна знову займе перший рядок на літніх виборах. При цьому справжнім переможцем буде апатія і розчарування у всіх політиках — як старих, так і "нових".

"Не дивлячись на спроби Пашиняна проводити зовнішньополітичну лінію на багатовекторна співпрацю як із Заходом, так і Росією, для останньої він виступає подразником — як лідер, приведений до влади революційним шляхом. Похмура торішня жарт "Кого Кремль підтримує в конфлікті Азербайджану і Вірменії? — Конфлікт" знайшла новий вимір. Формальна союзниця Вірменії по ОДКБ — Росія — не тільки зайняла показово "рівновіддаленість" позицію під час військових дій, але і прагнути підігрівати нестабільність всередині країни, щоб ще сильніше підсилювати свій вплив. Характерно, що навіть тригером конфлікту військової верхівки з прем'єр-міністром називали несхвальні слова останнього по відношенню до російського озброєння (ракетному комплексу "Іскандер"). Очікується, що в передвиборній гонці РФ буде підтримувати опозиційні сили, щоб максимально підірвати вплив діючого прем'єр-міністра", — робить висновок Денис Пілаш.

Нагадаємо, прем'єр - міністр Вірменії Нікол Пашинян покаявся в зроблених помилках і пообіцяв зробити з них висновки.

Дострокові вибори і політична криза в Вірменії: як може ситуація розвиватиметься далі

Нікол Пашинян (фото з відкритих джерел)



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини