Головна Новини Світ Решта світу Довіра до автократичного режиму зростає, натомість демократія втрачає прихильність – результати опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Довіра до автократичного режиму зростає, натомість демократія втрачає прихильність – результати опитування

Автократія перевершує демократію за рівнем довіри суспільства

18 січня 2022, 11:50 comments1297
Поділіться публікацією:

Довіра громадськості до демократичних урядів впала до нових мінімумів через їх засоби подолання пандемії та на тлі поширеного почуття економічного песимізму, показало глобальне опитування. Про це повідомляє Reuters.

Довіра до автократичного режиму зростає, натомість демократія втрачає прихильність – результати опитування

Відвідувачі спостерігають за церемонією підняття прапора на річницю заснування Комуністичної партії Китаю - Reuters

Барометр Edelman Trust Barometer, який протягом двох десятиліть опитував тисячі людей щодо довіри до своїх урядів, ЗМІ, бізнесу та неурядових організацій, навпаки, показав зростання показників у кількох автократичних державах, зокрема у Китаї.

Барометр також підкреслив, що завдяки своїй ролі у розробці вакцин, у створенні робочих місць і практиці роздрібної торгівлі бізнес зберіг високий рівень довіри в усьому світі.

"Ми справді маємо крах довіри до демократії", – сказав Річард Едельман, чия комунікаційна група Edelman опублікувала опитування понад 36 тисяч респондентів у 28 країнах, опитаних з 1 по 24 листопада минулого року.

Найбільше втрати довіри населення за останній рік зазнали уряди у Німеччині, де рівень довіри впав на 7 пунктів до 46, Австралії на 53 (-6), Нідерландах на 57 (-6), Південній Кореї на 42 (-5) та Сполучених Штатах на 43 (-5).

Натомість довіра суспільства до інституцій у Китаї склала 83%, що на 11 пунктів більше, 76% в Об’єднаних Арабських Еміратах (+9) і 66% в Таїланді (+5).

Трильйони доларів стимулів, витрачених найбагатшими країнами світу на підтримку своїх економік через пандемію, не змогли вселити стійке почуття впевненості, свідчить опитування.

В Японії лише 15% людей вірили, що їм і їхнім сім’ям стане краще через п’ять років.

Але у Китаї майже дві третини були налаштовані з оптимізмом щодо свого економічного стану, а 80% індійців вірили, що їм буде краще за п’ять років.

Едельман сказав, що вищий рівень довіри населення Китаю пов’язаний не тільки з економічним сприйняттям, але й із більшим відчуттям передбачуваності китайської політики, не в останню чергу щодо пандемії.

"Я думаю, що існує узгодженість між тим, що зроблено, і тим, що сказано... У них був кращий досвід боротьби з COVID, ніж, наприклад, у США", — зазначає Річард Едельман.

Результати останнього опитування Edelman співзвучні з його висновками останніх років, які свідчать про зростання розчарування у капіталізмі, політичному керівництві та ЗМІ.

Цього разу занепокоєння щодо "фейкових новин" досягло найвищого рівня: три чверті респондентів у всьому світі стурбовані тим, що їх "використовують як зброю". Серед побоювання суспільства зміна клімату тепер стоїть відразу за втратою роботи як основною проблемою.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що можуть з'явитися нові мутовані варіанти коронавірусу, проти яких вакцини будуть неефективними. Таким чином прогнозів, коли завершиться пандемія, зробити не можливо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Євгеній

18 січня 2022, 12:21

Маятник, как ему и положено, качнулся в другую сторону. Ведь, до недавно, нас по жизни понес поток глобализации. Мы становились не гражданами своих стран и гражданами планеты Земля. Для нас переставали существовать границы. Мы стали жить не так как живет биосфера, поделенная границами на отдельные экосистемы. Наша безграничная суета стала причиной распространения болезней, наркотиков, агрессии с терроризмом и переселенцами, оружия и пр. На мир напала пандемия, его осаждает агрессия. Нынешняя тяга в мире к автократическому режиму, это тяга к установлению в мире обоснованных и рациональных границ, которые должны поспособствовать миру гармонично развиваться. Развиваться с учетом национальных особенностей, экологических стандартов и моральных, людских принципов.


Новини