Головна Новини Світ Решта світу Ескалація Казахстану з РФ підвищується: Токаєв негайно звернувся за допомогою до США
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація Казахстану з РФ підвищується: Токаєв негайно звернувся за допомогою до США

Неприємності посипалися на нафтову галузь Казахстану після того, як Токаєв відмовився визнати "ДНР" та "ЛНР" і запропонував Європі допомогу у стабілізації енергетичних ринків.

8 липня 2022, 13:26 comments4695
Поділіться публікацією:

Казахстан має намір диверсифікувати маршрути експорту своєї нафти після того, як Кремль розпорядився зупинити роботу терміналів у Новоросійську, через які на зарубіжні ринки вирушали десятки мільйонів тонн сировини, видобутої в країні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише сайт "The Moskow Times".

Ескалація Казахстану з РФ підвищується: Токаєв негайно звернувся за допомогою до США

Путін та Токаєв. Фото: із відкритих джерел

Видання пише, Казахстан уже заявив, що пріоритетним напрямком є Транскаспійський маршрут, який обходить Росію.

"Доручаю "КазМунайГазу" (національна нафтогазова компанія — ТМТ.) опрацювати оптимальний варіант його реалізації, у тому числі з можливістю залучення інвесторів Тенгізського проекту", - заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Пріоритетним напрямком є Транскаспійський маршрут, який обходить Росію, заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у четвер на нараді щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу.

Тенгіз — найбільше родовище нафти в Казахстані, яке на 75% належить американським корпораціям Chevron (50%) та ExxonMobil (25%). Зараз на Тенгізі запущено проект розширення видобутку вартістю 45,2 млрд. доларів, завершити який планувалося в 2023 році.

Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут пролягає крізь Китай, Казахстан, акваторію Каспійського моря, Азербайджан, Грузію, Туреччину. Членами асоціації ТМТМ є 20 компаній, включаючи залізничні адміністрації, порти, судноплавні та логістичні компанії із восьми країн.

Казахстан займає 11-е місце у світі за обсягом видобутку нафти — 1,7 млн барелів на день. На експорт йде 89% цього обсягу, причому більша частина — трубою, що веде до Новоросійська.

Однак цей маршрут був де-факто закритий після того, як у вівторок Ространснагляд виявив екологічні порушення у роботі Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) та призупинив роботу його терміналів на місяць. Наступного дня на тенгізському родовищі пролунав вибух, внаслідок якого загинули двоє робітників. Видобуток при цьому не постраждав.

Неприємності посипалися на нафтову галузь Казахстану після того, як Токаєв відмовився визнати "ДНР" та "ЛНР" і запропонував Європі допомогу у стабілізації енергетичних ринків, по яких вдарило різке скорочення поставок із Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна до останнього українця: про що говорить заява Путіна – як сприймати натяк про переговори. Експерти детально розібрали у ексклюзивному інтерв'ю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини