Головна Новини Світ Решта світу Казахстан може взяти на себе той удар, який Путін готував для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Казахстан може взяти на себе той удар, який Путін готував для України

Різниці між країнами Варшавського договору та ОДКБ немає жодної

6 січня 2022, 07:12 comments2130
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", вчорашній протестний день у Казахстані закінчився дуже гучною новиною про те, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв попросив глав країн ОДКБ надати допомогу його державі, протестні акції та захоплення адмінбудівель у країні він порівняв із терористичною загрозою.

Казахстан може взяти на себе той удар, який Путін готував для України

Казахстанські силовики. Фото: tk.media

Якщо росіяни з союзниками введуть війська та почнуть танками "тиснути протести" це буде повторення Празької весни 1968 року

Коментуючи інформацію, політичний експерт, історик Віктор Таран зазначив у себе у Facebook, ми живемо у дивовижний історичний час.

"Дивлячись на ці події мені незрозуміло який рік на дворі – 2022 чи 1968? Поясню докладніше. Якщо росіяни з союзниками з Білорусі та, наприклад, Вірменії введуть війська та почнуть танками "давити протести" це буде повторення Празької весни 1968 року. Тоді, навесні 1968 р. країни члени Варшавського договору потопили у крові мирні протести чехів. Також як це зробили восени 1956 року в Будапешті або влітку 1953 року в НДР. І всюди розправу із мирними протестувальниками очолювали росіяни. І ми зможемо на власні очі побачити яким кривавим монстром був свого часу СРСР. Різниці між країнами Варшавського договору та ОДКБ жодної", – зазначив експерт.

За його словами, і тоді, і зараз авторитарні лідери цих країн за допомогою Росії борються проти власного народу.

"Добре, що ми встигли вирватися з цієї пастки. До речі, якщо росіяни почнуть вводити війська в Казахстан, це різко зменшить напругу на українсько-російському кордоні. Адже вони будуть змушені залишити ті війська, які стоять у нас. І наші шанси вистояти – різко зростають", – сказав Віктор Таран.

Україна має зайняти жорстку та рішучу позицію щодо підтримки казахського народу

Нардеп 8-го скликання Верховної Ради журналіст Сергій Висоцький вважає, що ситуація в Казахстані демонструє принаймні одне. Будь-яка авторитарна стабільність виглядає монолітною лише ззовні. Авторитаризм завжди гниє зсередини, авторитаризм завжди тендітний. Бо людина – це істота, яка прагне свободи. Суспільно-політичні протиріччя та конфлікти, які в умовах демократії демпфуються розгалуженою системою політичних та громадських інститутів – виборами, вільною економікою, свободою слова, впливом громадської думки на прийняття рішень, диверсифікацією влади та впливів, в умовах авторитарних держав накопичуються до моменту, коли будь-яка іскра провокує величезний вибух. По-справжньому стійкою і стабільною може бути лише демократична держава.

"Це ще один дзвіночок для тих українців, які досі вважають, що умовна "сильна рука" зможе щось тут збудувати замість них самих. "Сильні руки" завжди занепадають. І з якогось моменту будь-який авторитаризм приречений або на падіння, або на перетворення на повноцінну криваву диктатуру", – зазначив Висоцький.

Журналіст звертає увагу на ще один важливий момент. Казахстан, зважаючи на все, прийме на себе військовий удар, який Путін готував для України.

"Хочеться помолитися за казахський народ та побажати йому стійкості та мужності у боротьбі з владою, яка швидше віддасть власну батьківщину Путіну, ніж піде! Якщо Росія зважиться на введення військ у Казахстан для допомоги "легітимній владі", Україна має зайняти жорстку та рішучу позицію щодо підтримки казахського народу. Немає окремо нашої війни проти Росії чи окремої війни казахів проти Кремля. Це все – єдиний фронт. І ми зобов'язані підтримати наших братів-казахів у їхній боротьбі проти спільного імперського ворога!", – підсумував екс-нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому насправді немає жодного квітучого та стабільного Казахстану.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Тарас

6 січня 2022, 10:09

Якщо московити введуть війська в Казахстан то скоріш за все окупують північні його землі. Або створять там анклав по типу ОРДЛО чи придністров'я. Такої нагоди вони чекали давно. Прикро, що Токаєв пішов проти народу заради збереження влади і покликав путіна на допомогу. Якщо армія перейде на бік народу і втримає кордон то в них є шанс вистояти. Тоді і в нас з'явиться більше шансів відстояти себе.

Zevs

6 січня 2022, 07:47

what's happening?


Новини