Головна Новини Світ Решта світу В Узбекистані заборонили журналістам та блогерам висвітлювати протести у Казахстані
commentss НОВИНИ Всі новини

В Узбекистані заборонили журналістам та блогерам висвітлювати протести у Казахстані

Один із блогерів на умовах анонімності розповів, що заборону на висвітлення подій наклала Служба державної безпеки

12 січня 2022, 01:00
Поділіться публікацією:

Журналісти та блогери з Узбекистану розповіли, що до них звернулися правоохоронні органи та спецслужби. Їх викликали на розмову через те, що вони висвітлюють масові протести та заворушення у Казахстані. Про це повідомляє узбецька служба Радіо Озодлік. Один із блогерів на умовах анонімності розповів, що заборону на висвітлення подій наклала Служба державної безпеки. Інший блогер додав, що до нього звернулися співробітники спецслужби та дільничний. Вони вимагали від нього письмового пояснення через пости про події у Казахстані. Інший надав розписку, в якій його змусили не висвітлювати те, що відбувається.

В Узбекистані заборонили журналістам та блогерам висвітлювати протести у Казахстані

Казахстан - фото з відкритих джерел

"Один мій друг, який працює на телебаченні, сказав, що такий наказ надійшов зі спецслужб. Крім того, представники Агентства інформації та масових комунікацій теж зізналися, що це наказ спецслужб", – додав блогер.

Водночас центральні засоби інформації Узбекистану надають інформацію про протести у сусідньому Казахстані дозовано. За словами журналіста, який залишився теж анонімним, про заворушення дозволено писати лише "своїм" блогерам і тим, хто має спеціальний дозвіл. У МВС публікацію радіостанції не коментували. У 2021 році Узбекистан опустився у рейтингу свободи преси. Тепер країна займає 180 місце замість 157-го.

Нагадаємо, вивід Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) контингенту почнеться в протягом двох днів, їх місія в Казахстані була завершена. Про це повідомив президент республіки Касім-Жомарт Токаєв у вівторок, 11 січня. Тим часом відомо, що створене Міноборони Росії повітряне угруповання з понад 70 літаків цілодобово перекидає підрозділи російського контингенту миротворчих сил ОДКБ до Казахстану. Як може розвиватися ситуація в Казахстані і навколо нього? Чому Захід досить мляво реагує на те, що відбувається? У цих та інших питаннях портал "Коментарі" розбирався разом із експертами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини