Головна Новини Світ Решта світу З Угорщини в Україну вперше розпочали фізичний імпорт газу
commentss НОВИНИ Всі новини

З Угорщини в Україну вперше розпочали фізичний імпорт газу

Раніше газотранспортна система працювала лише у напрямку України до Угорщини.

2 лютого 2022, 04:53
Поділіться публікацією:

Вперше в історії в Україну розпочав фізичний імпорт газу з Угорщини. Така можливість виникла після технічних заходів на газотранспортній системі України (ГТС). Про це повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон у Facebook. Раніше газотранспортна система працювала лише у напрямку України до Угорщини. Цей напрямок став другим маршрутом транспортування газу, навіть якщо скасують транзит.

З Угорщини в Україну вперше розпочали фізичний імпорт газу

Газопровід (фото з відкритих джерел)

“Завдяки проведеним технічним заходам було створено можливість транспортування газу в обох напрямках. Угорський напрямок став другим після Словаччини гарантованим маршрутом постачання газу в Україну навіть у разі відсутності транзиту”, – написав Макогон.

Новий напрямок створив можливість для трейдерів. Йдеться про організацію постачання в Україну зрідженого газу LNG із терміналу у Хорватії. Зазначимо, що зараз Україна має понад 11 мільярдів кубометрів газу в підземних сховищах. На початку опалювального сезону запас був на вісім мільярдів кубів більшим. Також за 2021 рік в Україну зменшився імпорт газу у шість разів – до 2,6 млрд. кубометрів. Здебільшого він здійснювався віртуальним реверсом замість фізичного. Також "Газпром" зупинив постачання природного газу через Україну у напрямку Угорщини з 1 жовтня 2021 року. Російська фірма заявила, що її новий шлях для його транзиту буде до Угорщини та Хорватії.

Нагадаємо, Європейський Союз усвідомлює ризик зупинки або суттєвого скорочення постачання Росією газу і вже розглядає варіанти на випадок, якщо це станеться. Як повідомляє портал "Коментарі", таку позицію у своєму блозі висловив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Представник Євросоюзу зазначив, що Брюссель розглядає різні варіанти, як підтримати Україну, якщо Росія піде у наступ і російські війська вторгнуться до України. При цьому окремо проробляються варіанти, як бути, якщо Москва вдасться до газового шантажу і суттєво скоротить або взагалі скасувати постачання газу до ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини