Головна Новини Світ Росія Чи є тінь Путіна за спиною Лукашенка у міграційній кризі: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є тінь Путіна за спиною Лукашенка у міграційній кризі: думки експертів

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

10 листопада 2021, 05:38
Поділіться публікацією:

Міграційні атаки на Польщу з боку Білорусі набувають нових рис. У вівторок, 9 листопада, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив "особливе занепокоєння" через стягування на кордон регулярних військ Польщі у зв'язку з атаками мігрантів з білоруського боку. Свої побоювання Лукашенко озвучив у розмові із президентом Росії Володимиром Путіним.

Чи є тінь Путіна за спиною Лукашенка у міграційній кризі: думки експертів

Путін і Лукашенко - фото з відкритих джерел

Чи може Росія відкрито залучитися до цієї кризи? Чи розуміє Європа, хто насправді стоїть за тим, що відбувається? Чи РФ тут ні до чого? Чи готовий Євросоюз до цієї кризи? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".


Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що Європа не готова до міграційної кризи. І зазначає, що ексканцлер Німеччини (країна-лідер ЄС) Меркель створила в Євросоюзі проросійську політичну систему. Яка надто довго заплющувала очі на те, що творить керівництво РФ. А тепер пожинає плоди.


"Неготовність ЄС підтверджує те, що вони готуються запроваджувати санкції проти Лукашенка. Тобто європейці (крім хіба Польщі та країн Балтії) не розуміють, хто розігрує виставу (а розмова Лукашенка та Путіна щодо ситуації на білорусько-польському кордоні – продовження такої вистави), хто тут головний режисер-постановник. А останній якраз у Кремлі, – акцентує експерт. – Санкції ж проти Лукашенка – марні. Він і так ізгой, тим більше у міжнародній політиці".


Коментуючи заяву "жорстоке поводження", в якій Лукашенко звинувачує Польщу, яка не пропускає мігрантів, Олег Жданов нагадав, що олії 10 людей з-поміж біженців вже виявлено мертвими на території Білорусі.


"Поки не зрозуміло, чи переохолодження це чи їх убили білоруські спецназівці чи військовослужбовці. Але зрозуміло, що люди не можуть у таких нелюдських умовах довго перебувати. І вже є випадки прориву мігрантів у середину Білорусі. Виходу межі тієї зони, куди їх зігнали. Цілком можливо, що по них стріляють під час таких спроб", – пояснює експерт.


На його думку, Росія відкрито до цієї кризи не увійде, тому що завжди грібає жар чужими руками. На цей раз – руками Лукашенка.

"Давайте згадаємо "їхтамнет" на Донбасі. При тому, що ми чудово знаємо: 1 та 2 Армійські корпуси – це пряме продовження збройних сил, а все озброєння у них – російське. Але Росія наполегливо стоїть на позиції, що вона – не бік конфлікту. Так тут. До міграційної кризи вона не причетна. І відразу Путін себе перед Європою позиціонує як людина, яка може вплинути на ситуацію. Але для цього треба, щоби Європа щось йому запропонувала. Путін виторговує в ЄС те, що йому треба, – упевнений Олег Жданов. – Можливо, даватиме підказки через главу МЗС РФ Лаврова і ще через когось, поки європейці самі не запропонують йому те, що він хоче. Наприклад, швидку сертифікацію "Північного потоку-2", ослаблення чи зняття санкцій, ще щось таке".


Головна небезпека, на думку експерта, у тому, що якщо не дай Боже хтось вистрілить через "колючку" на білорусько-польському кордоні, це може призвести до збройного інциденту між Польщею та Білоруссю.


"А Польща, – нагадує Олег Жданов, – є країною НАТО. І навіть якщо Альянс розколеться і не "впишеться" за Польщу, то США та Велика Британія це точно зроблять. Що може бути далі – навіть не хочеться думати".


Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей упевнений, що атака мігрантами на Польщу та країни Балтії – це, по суті, продовження комплексної агресії Кремля проти Європи, яка розпочалася у 2014 році окупацією Криму та частини Донбасу.


"Просто сьогодні Путін робить це руками Лукашенка, який після минулорічних виборів (результати яких не визнані Європою, США, Україною – прим. ред.) не просто дозволив Путіну анексувати суверенітет Білорусії, а й остаточно потрапити у залежність від Кремля", – пояснює Ігор. Соловей.


На думку експерта, те, що ми бачимо на східних кордонах Польщі, якраз свідчить про те, як проявляється ця "союзна" міграційна політика щодо країн ЄС.

Нагадаємо, Росія та Білорусь обговорюють створення єдиної символіки двох країн, яка ляже в основу символів Союзної держави. Про те, щоб запустити єдину валюту всередині цих країн, поки що не йдеться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини