Головна Новини Світ Росія Чи хочуть росіяни продовжувати війну проти України – про що говорять соцопитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи хочуть росіяни продовжувати війну проти України – про що говорять соцопитування

Підтримка війни в РФ залишається досить високою, мобілізація продовжується - і особливого опору не зустрічає

8 вересня 2023, 16:35 comments4089
Поділіться публікацією:

Серед росіян знижується підтримка війни, запевняє "Левада-центр". Так, кількість тих, хто "певно" підтримує дії РФ в Україні, знизилася до 38% (на початок повномасштабного вторгнення частка безумовно підтримуючих була 54%). Тих, хто "швидше підтримує" дії Росії в Україні, виявилося 32%. Втім, низка інших даних демонструє, що путінський режим ще має серйозну підтримку. Що можна сказати, виходячи із даних цього опитування? І чи є в принципі в РФ реалістична статистика? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи хочуть росіяни продовжувати війну проти України – про що говорять соцопитування

Росіяни. Фото: з відкритих джерел

Не можна заплющувати очі на наявність у суспільстві широкої бази для розвитку імперіалізму

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився таким коментарем:

"Щодо будь-яких опитувань у Росії – слід розуміти, що їхні дані не можна вважати репрезентативними (характерними, достовірними). У країні-агресорі діє цензура. До того ж, є жорстка публічна система репресій, насамперед щодо ставлення до війни проти України. Зокрема, є статті про "дискредитацію російської армії", які суди, правоохоронні органи трактують досить широко. Ніхто в таких умовах, коли буквально за пост чи лайк у соцмережах можна отримати реальний термін, не даватиме щирих відповідей. І ми, звісно, не побачимо об'єктивних показників".

При цьому слід розуміти, зазначає політолог, що підтримка війни в РФ залишається досить високою, мобілізація триває – і особливого опору не зустрічає. А все тому, наголошує він, що путінський режим та його пропаганда виникли не на порожньому місці. Був запит суспільства на такі "вставання з колін", на імперські амбіції. Кремль це просто актуалізував і втілив.

"Отже не можна заплющувати очі на наявність у російському суспільстві широкої бази для розвитку імперіалізму, – пояснює Петро Олещук. – Де-факто якогось серйозного опору війні у російському суспільстві немає. А тому путінський режим її продовжує, перейшовши після плану, що провалився, з бліцкригом до війни в довгу".

Уникнути колективної відповідальності країні-агресору все одно не вдасться

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова вважає, що вірити в існування незалежних соціологічних центрів, як і чогось іншого в тоталітарній Росії, – не доводиться.

"Тому, – пояснює вона, – всі ці зниження підтримки війни можуть говорити лише про те, що зараз це вигідно єдиному центру впливу на всі процеси – путінському режиму. Можливо, таким чином влада Росії створює фундамент для сприйняття програшу в цій війні. Як варіант, це виглядатиме так, що Путін та його генерали не несуть відповідальності, мовляв, все це – російський народ. Тобто спроба зняти з себе відповідальність, розділивши її із громадянами країни".

На думку Тетяни Лупової, уникнути колективної відповідальності країні-агресорові все одно не вдасться. До цієї загарбницької війни та геноциду української нації причетні всі росіяни, наголошує експерт. Кожен, хто сплачував податки, хто голосував за Путіна, хто відправляв своїх членів сім'ї на війну, усиновлював викрадених дітей, працював на пропагандистську машину.

"Навіть так звані ліберали, які публічно заявляють, що не все так однозначно – і підтримують імперські інтереси Росії. Усі разом і кожен окремо мають відповідати за скоєні військові злочини та розв'язану війну", – констатує Тетяна Лупова.

Поки немає серйозних економічних проблем, телевізор і холодильник перемагатимуть у РФ свободу як таку

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников упевнений, що соціологія на території РФ – це те, що доведеться згодом вивчати психологам та політтехнологам.

"Це не так соціологія, як дослідження підтримки вождя, – пояснює він. — А відсоток підтримки війни знизився, тому що за літо вдалося збити напругу радикалізму. Затримання Гіркіна, Суровікіна, знищення літака із Пригожиним. Це були медійні радикальні фігури. Залишилася частина непідконтрольних військкорів, у тому числі з пригожинського пулу. Але це вже постаті не того масштабу", – пояснює експерт.

Фішка в тому, продовжує він, що відсоток підтримки агресії проти України, підтримки Путіна, безпосередньо пов'язаний із рівнем накачування пропагандою по телевізору. Старше покоління вариться в цьому десятиліттями. І саме воно – підтримка та опора путінського режиму.

"Поки немає серйозних економічних проблем, телевізор та холодильник у РФ перемагатимуть свободу як таку. У тому числі – свободу думки. Це розуміють у Кремлі. І робитимуть все, щоб і холодильник був повний, і телевізор не вимикався", – зазначає Богдан Мірошников.

На його думку, зараз не так важливо, який відсоток підтримки населення намалюють влада РФ, їхні ініціативи.

"Виборів там давно немає. Обирають лише Путіна та його партію. А якщо недообрали, намалюють усе, що треба. І рейтинги, опитування – не мають відношення до реальності, – вважає експерт. – А от, коли розпочнуться соціально-економічні проблеми – буде зовсім інша соціологія. Вулична. І прискорити прихід цих проблем для країни-агресора можуть лише успіхи ЗСУ на фронті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — а як же санкції: стали відомі країни, які передали РФ найбільше компонентів для зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини