Головна Новини Світ Росія Чи матиме рішення Думи щодо невизнання незалежності Литви правові наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи матиме рішення Думи щодо невизнання незалежності Литви правові наслідки

Як вплине рішення Держдуми рф на Литовську республіку з огляду на міжнародне право

10 червня 2022, 13:20
Поділіться публікацією:

У Держдумі рф зареєстрували законопроект про скасування постанови Державної Ради СРСР "Про визнання незалежності Литовської Республіки". Адвокат ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов пояснив з точки зору міжнародного права, яке цей документ у разі ухвалення може мати юридичне значення для Литви.

Чи матиме рішення Думи щодо невизнання незалежності Литви правові наслідки

Фото ілюстративне / Pixabay

Пояснюючи ситуацію адвокат звертається до прописаного в законодавстві поняття держави та пояснює, що означає визнання незалежності іншого державного утворення на міжнародному рівні.

"Держава — це політична форма організації правління, що характеризується суверенною владою, політичним та публічним характером, реалізацією своїх повноважень на певній території через систему спеціально створених органів та організацій, за допомогою яких здійснюється політичне, економічне та ідеологічне управління суспільством та керівництво загальносуспільними правами. Слід наголосити, що міжнародно-правове визнання — односторонній акт держави, яким юридично визнається виникнення нового суб'єкта міжнародного права (держави) з метою встановлення з ним дипломатичних або інших відносин", — говорить Євген Воробйов.

Визнання Литовської республіки як незалежної держави також визнано та передбачено міжнародними актами та організаціями, зокрема членами ООН.

"Відповідно до ст. 4 Статуту ООН визначається, що прийом в члени організації відкритий для всіх інших миролюбних держав. 17.09.1991 Литовська Республіка стала членом ООН. Отже, прийнявши її до ООН інші члени учасниці визнавали її як державу. Відповідно до ст. 2 Статуту ООН організація заснована на суверенній рівності всіх її членів", — додає адвокат.

Також він наводить принципи, прописані в прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН в 1970 році "Декларації про принципи міжнародного права". Відповідно до цього документу, в розділ 3 є норми, які вказують на те, що принципи, закріплені в Декларації, являють собою основні принципи міжнародного права.

До загальних принципів міжнародного права належать:

1. Принцип суверенної рівності держав;

2. Принцип незастосування сили або загрози силою;

3. Принцип територіальної цілісності держав;

4. Принцип непорушності державних кордонів;

5. Принцип мирного вирішення міжнародних спорів;

6. Принцип невтручання у внутрішні справи;

7. Принцип загальної поваги прав людини;

8. Принцип самовизначення народів і націй;

9. Принцип співробітництва.

"За таких обставин, прийняття постанови рф про скасування декларації про визнання незалежності не ґрунтується на нормах міжнародного права, оскільки рф та інші члени ООН мали, або мають міжнародні договори про дипломатичне співробітництво, визнанні кордони тощо з Литовською Республікою. Отже, Литовська Республіка була визнана як незалежна держава та користується всіма переліченими міжнародними принципами існування. Тому, будь-яка ескалація ситуації рф на фоні прийняття згаданого проекту закону, згідно міжнародних правових документів буде вважатись як політична агресія рф щодо суверенної держави", — говорить адвокат.

Також Євген Воробйов наголошує, що "жодним міжнародним актом не передбачено наслідків, для держави, яку інша через деякий час вирішила не визнавати як незалежну по формальним причинам, оскільки сам процес визнання держави відбувається в той момент, коли інша розпочинає дипломатичні відносини, а таких з рф у Литовської Республіки дуже багато".

Це значить, що навіть, якщо рф ухвалить цей законопроект, то він не матиме правових наслідків в міжнародно-правових відносинах та юридичної сили для Литви, а його "можна розцінювати тільки як політичну агресію в бік Республіки Литви".

Як писав портал "Коментарі", експерти пояснили, чому росія планує ухвалити такі рішення, що вони означають для неї та Литви і як рф будує свою зовнішню політику на залякуванні світу. Зокрема, вони не відкидають появи нових законопроектів щодо інших колишніх радянських республік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини