Головна Новини Світ Росія Чи може оголошення війни врятувати режим Путіна, - думка політолога
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може оголошення війни врятувати режим Путіна, - думка політолога

Кремлівський вождь боїться НАТО, тож зараз оголошення війни виглядало б відвертим самогубством для Путіна, а можливо й для всієї РФ

5 квітня 2023, 23:35 comments1037
Поділіться публікацією:

Масштабну війну в нинішньому форматі президент РФ Володимир Путін собі дозволити не може. Тому — інерційна війна, продовження як вона йде, поповнення втрачених ресурсів. Таку думку в інтерв’ю телеканалу висловив політолог Володимир Фесенко, пишуть "Коментарі".

Чи може оголошення війни врятувати режим Путіна, - думка політолога

Чи ризикне Путін оголосити війну з Україною

“Війна і так вже йде. Оголосити війну НАТО — це самогубство для Путіна і взагалі, я боюся, це може стати згубним для всього світу. Схоже, за діями Путіна, якби він цього хотів, то давно б це зробив. Він боїться війни з НАТО, тому що Росія не готова до звичайної війни з НАТО, вона одну Україну не може перемогти. Так, Україну підтримує Захід, але воює Україна. До речі, це визнав глава ПВК “Вагнер” Євген Пригожин. Він визнає, на відміну від російської пропаганди, що воюють українці, а не якісь найманці звідкись із країн НАТО. Тому НАТО оголошувати війну вони не будуть. У пропаганді говорити — так, але реально ні”, — сказав Фесенко.

За словами політолога, теоретично можливо оголосити війну Україні. Для України це абсолютно нічого не змінює, тому що війна і так триває.

“Йти на велику, нову хвилю мобілізації досить ризиковано. Тут ціла низка проблем. По-перше, це може, як і у вересні-жовтні торік, викликати хвилю невдоволення, панічні настрої в Росії. Тільки ситуація стабілізувалася психологічно, а тут знову страх виникне внутрішній. І так він наростає, але в такому прихованому форматі страх через велику кількість загиблих, поранених, а тут в армію. Накладення цих двох чинників може дуже різко змінити настрої в Росії. Навіть серед тих, хто підтримує Путіна”, — пояснив він.

Другий фактор, каже Фесенко, — це створить додаткові економічні проблеми. Уже зараз у Росії не вистачає робочих рук у цілій низці галузей.

“Тому якщо зараз іти на нову масову мобілізацію, це посилить проблеми в російській економіці. До того ж найрізноманітніші — від браку робочих рук до реальних економічних і фінансових проблем, які вже наростають тощо. І нарешті ще одна проблема. Вони не можуть собі, наприклад, дозволити мобілізацію мільйона осіб, я вже не кажу більше. Кілька сотень тисяч осіб — так, але це мобілізація для поповнення втрат. А щоб мобілізувати мільйон або більше, банально просто постачання російської армії до цього не готове”, — сказав він.

Політолог пояснив, що тема про оголошення війни виникає як привід для мобілізації людей.

“По-друге, всіляких обмежень усередині країни, можливо, навіть для примусового використання, наприклад, жінок або дітей, як це було за Сталіна, на військовому виробництві. Тому повністю виключати цей варіант не можна. Саме життя може примусити Путіна до цього, але реально це дуже стрьомний варіант для Путіна саме з цієї причини. Він відмовляється від нього, хоча йому це радять давно. Ця тема розглядається майже рік, а він постійно її відкладає, все-таки боїться йти на пряме визнання війни війною”, — резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Україні тестують експериментальну зброю проти БПЛА

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що вся військова допомога Україні цього разу обійшлася США в $2,6 мільярда.

Читайте також на сайті "Коментарі" – війни стають "приватизованими", а українська ще й "випробувальною лабораторією".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини