Головна Новини Світ Росія Чи може усунення Путіна зупинити війну – як поведе себе оточення російського фюрера
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може усунення Путіна зупинити війну – як поведе себе оточення російського фюрера

У перший місяць війни проти України було багато інформації про те, що російські олігархи роздратовані Путіним і готові сплатити за його фізичне "усунення". Тепер про це практично не говорять

6 травня 2022, 11:05 comments1220
Поділіться публікацією:

Президент Європейської комісії Урсула Фон дер Ляєн заявила на прес-конференції за підсумками Конференції донорів високого рівня для України у Варшаві, що "Путін розпочав війну і має заплатити". Маючи на увазі санкції проти РФ та підтримку України з боку цивілізованого світу. Але це – питання економіко-фінансові, які особисто для Путіна навряд чи мають значення (украденого ним у росіян за роки правління вистачить на багато поколінь). А тому, розуміючи значення постаті вождя для Росії, питання в наступному – чи гіпотетичне усунення Путіна може зупинити війну? Видання "Коментарі" із цим непростим питанням звернулося до експертів.

Чи може усунення Путіна зупинити війну – як поведе себе оточення російського фюрера

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Верхівка Кремля не зовсім розуміє, що творить, але добре розуміє лише одне, що сидять вони всі на пороховій бочці

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Російська влада – це не Путін, а система, породжена різними кланами, їх переплетінням. Де править бал, насамперед, КДБ-істська знать. Вся зграя олігархів була так чи інакше пов'язана з цією владою. Всі вони пов'язані одним ланцюгом. Так, різні вежі Кремля між собою періодично воюють. Але воюють за владу, а не проти режиму як такого. І тут важливою є не смерть Путіна, а зміна еліти. І войовничим, і умовним "голубам", яким війна проти України не подобається лише тим, що позбавляє звичних джерел доходів, звичних благ. Це ті самі Дерипаски, Абрамович, іже з ними. Які, як і їхні діти, жили на Заході, "пиляли" бабло, яке витягували з Росії, періодично підкидаючи якісь подачки бідним російським ванькам. Плювати вони хотіли на Україну і на те, що Путін створив за два десятки років із Росією! А є, зрозуміло, умовна партія війни, яка бореться за продовження війни, бо збагачується на ній. У тому числі "пиляючи" на армії, на якій і так непогано "напилили" раніше, судячи з того, якою вона є. Існують і зовсім "упороті", переважно 60+, які ратують створення СРСР-2. І там зараз триває боротьба вже не так за доступ до тієї чи іншої годівниці, як за доступ до влади".

Усі розуміють, що Путін не вічний. Що рано чи пізно хтось займе "трон", зазначає Михайло Макарук.

"Раніше говорили, що це може бути екс-глава МНС, нинішній голова Міноборони – Шойгу. І перед так званою "спецоперацією" в Україні (по суті – військових діях) за медійністю він був не гіршим, ніж Путін. І в костюмі бігав до "піонерів". І розповідав, як треба ліси садити та пожежі гасити. І в армії розповідав про реформи та модернізацію. Як вони все відбудують та всіх переможуть. І в Сирію літав, і іноземних послів дружніх країн третього світу приймав. А тут якось він пропадає… Чи проблеми зі здоров'ям, чи провал в Україні дав про себе знати", – наголошує експерт.

Наразі Кремль просуває Сергія Кирієнка. Нещодавно цей перший заступник адміністрації президента Росії, який відповідає за роботу внутрішньополітичного блоку Кремля, став "куратором" відносин із "ЛНР-ДНР" замість Дмитра Козака. До Маріуполя ось недавно навіть прибув готувати парад.

"Раніше так пропихали Владислава Суркова, який тепер за провали на українському напрямі чи то вже віддав кінці, чи то гниє у російській в'язниці. Вони, схоже, самі не розуміють — що творять і навіщо. Розуміють лише одне, що сидять на пороховій бочці. І якщо рвоне – злетять усі. Тому як таргани триматися разом", – резюмує Михайло Макарук.

"Політичні нащадки" можуть продовжити "денацифікаційну справу" вождя всіх російських папуасів

На думку кандидата політичних наук, політексперта Дмитра Гаврилюка, усунення з посади Путіна навряд чи призведе до зупинення війни. Водночас, наголошує він, фізичне усунення Путіна дозволить призупинити активну фазу війни.

"Водночас виходячи з трагікомедії, яка перетворилася на фарс, – смерті Жириновського, вуста Пєскова довго відтворюватимуть, що сучасний "Сталін 2.0" яким є Путін, живий і живіший за всіх живих", – прогнозує експерт.

Він вважає за необхідне політично, геополітично, геоекономічно, культурно обмежувати Росію.

"Цю країну з їхньою елітою треба посадити на голодування "можливостями функціонального розвитку". А далі надія не на російський мімікричний народ та сміливу закордонну російську опозицію, а саме на маніакальність еліт та Путіна. На те, що олігархи, армія та думаюча меншість росіян почнуть серйозніше ставити питання влади та ігнорувати її легітимність", – зазначає Дмитро Гаврилюк.

Фізичне чи політичне усунення Путіна не означатиме для Європи та колективного Заходу автоматичного анулювання санкцій, наголошує експерт.

"Адже "справа Путіна" щодо торпедування світової системи безпеки та прав пострадянських країн на державне самовизначення триватиме. Путін – це колективний образ геополітичної та етнічної шизофренії з комплексом національної (і державної) неповноцінності, – пояснює експерт. – Відповідно, "політичні нащадки" можуть продовжити "денацифікаційну справу" вождя всіх російських папуасів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міноборони РФ наперед намагаються виправдати свої удари по містах України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини