Головна Новини Світ Росія Чи ризикне Путін вибратися з бункера – чому під питанням візити до Туреччини та Індії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи ризикне Путін вибратися з бункера – чому під питанням візити до Туреччини та Індії

З високою ймовірністю Путін не поїде і на саміт G20, як не поїхав і на зустріч учасників БРІКС

22 серпня 2023, 12:24 comments3432
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін, який побоявся через виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордер на його арешт відвідати саміт БРІКС, що стартує 22 серпня, у ПАР, схоже, не поїде і до Туреччини, де наприкінці літа намічалася його зустріч з місцевим лідером Реджепом Ердоганом. Імовірним місцем першої появи Путіна поза окупованими росіянами територіями (Білорусь, частина України, де міг бути і двійник) після березневого рішення МКС може стати Індія, де 9-10 вересня відбудеться зустріч глав держав у форматі G20. Чи ризикне Путін нарешті "вибратися з бункера" і відвідати якусь цивілізовану країну? Як позначається на його реноме й міжнародна ізоляція – і страх побувати десь, де його можуть заарештувати, а то й пригорнути? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи ризикне Путін вибратися з бункера – чому під питанням візити до Туреччини та Індії

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Якщо зустріч Путіна з Ердоганом не відбудеться, це буде свідчити, що сторони не змогли домовитися щодо відкриття зернового коридору

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що шанси Путіна відвідати Індію для участі у саміті G20 – невисокі.

"Звичайно, росіяни хотіли б продемонструвати впевненість свого лідера, що він нібито почувається у безпеці. Але можливі демарші на саміті з боку інших сторін розглядаються Кремлем як небажані, – пояснює експерт. – Тому з високою ймовірністю Путін не поїде і на цей саміт, як не поїхав і на зустріч учасників БРІКС, пославши туди главу МЗС – Лаврова".

Очевидно також, продовжує Ігор Семиволос, що якщо зустріч Путіна з Ердоганом не відбудеться, це буде свідчити, що сторони не змогли домовитися щодо відкриття зернового коридору.

"Наскільки я розумію, для Ердогана це було важливо. А чутки, що з'явилися в пресі, про ймовірне підписання тристоронньої зернової угоди між Туреччиною, Катаром і Росією може розглядатися іншими країнами як зрада з боку Туреччини. Як її перехід на сторону РФ. Такого припустити Ердоган не може. І йому важливо збалансувати це тристороннє рішення відкриттям зернового коридору для України. Що він "продаватиме" іншим як свою ключову перемогу. Як прийнятний компроміс. Без цього складно очікувати на результативну зустріч турецького та російського лідерів. А Ердогану потрібна саме така", – констатує директор Центру Близькосхідних досліджень.

Персональна присутність на G20 глави Кремля дозволила б йому безперешкодно поширювати власний наратив війни на незахідні країни

На думку керівника Центру політичної розвідки, політтехнолога Олега Постернака, відсутність першої особи РФ – військового злочинця Путіна на міжнародних самітах, де присутні важливі економічні партнери та політичні союзники Росії у протистоянні із Заходом – репутаційний удар по міжнародним позиціям Кремля.

"Велич держави вимірюється публічними зовнішньополітичними акціями, в яких вона задіяна як країна-учасниця та вагомий гравець. Коли цю можливість обмежено, говорити про врахування інтересів таким гравцям не доводиться. А в ситуації з Росією це ще чіткий сигнал світовим і, зокрема, російським елітам, що через кримінальну вразливість Путіна страждає зовнішня політика всієї РФ", – пояснює експерт.

Адже на саміті БРІКС, зазначає він, де лідери без Путіна вперше після пандемії особисто зберуться на зустріч, буде обговорено ініціативу поповнення цієї групи країн новими учасниками, що може розширити вплив Китаю. Спроби сформувати з БРІКС деяку альтернативну G7 модель впливу на систему міжнародних відносин здійснюватимуться без Путіна, який мав таку амбіцію, а це означає, що антизахідна вісь вишикуватиметься на базі Китаю, акцентує Олег Постернак.

Він зазначає, що особистий діалог з Ердоганом для Путіна дуже важливий у питанні обходу санкцій, реалізації економічних проектів, досягненні балансу на Близькому Сході.

"Але Ердоган здійснив кон'юнктурний "поворот на Захід", і йому Росія більше цікава зараз як полюс для балансування з ЄС та США, утримуючи їх від можливого тиску на Туреччину", — наголошує політтехнолог.

Персональна присутність на G20 глави Кремля дозволила б йому безперешкодно поширювати власний наратив війни на незахідні країни, оскільки після переговорів у Джидді в Саудівській Аравії без РФ намітилася тенденція пошуку цими країнами більш справедливого та виваженого розуміння російсько-української війни, пояснює експерт.

"Якщо для Китаю, Індії та Туреччини обмеження і витіснення попереднього вагомого впливу Росії – можливість заповнити порядок денний своїми інтересами та проектами, то для Заходу – це чіткий маркер того, що деякі країни Глобального Півдня не готові порушувати міжнародні правила заради амбіцій Росії, що зазнають поразки. Яка зазнає поразки не лише на полі бою, а й у дипломатичному просуванні свого контексту війни", – резюмує Олег Постернак.

Путінська поїздка до Індії зовсім не гарантована, навіть при тому, що йому там практично нічого не загрожує

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Путін – боягуз і параноїк. Про це чітко свідчать довгі столи, особисті стаканчики на самітах та валізи для його лайна, довгі карантини для тих, хто зустрічається з ним. Це зараз загальновідома частина його діагнозу".

Тому, констатує експерт, путінська поїздка до Індії зовсім не гарантована, навіть при тому, що там практично нічого не загрожує.

"Індія має свої тривалі відносини з Росією, вона не є частиною Заходу, тому навряд чи видала б Путіна в Гаагу, – пояснює Олександр Палій. – До того ж саміт дуже представницький. Але страх Путіна і тут може переважити, як і в інших випадках, і він може вирішити, що краще "перебдіти"".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому те, що відбувається в Росії, загрожує Путіну – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини