Головна Новини Світ Росія Чи справді Путін усіх переграв: The Economist розповів, що відбувається з економікою РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Путін усіх переграв: The Economist розповів, що відбувається з економікою РФ

За інформацією The Economist, Путін витрачає великі кошти та викликає стрімке зростання економіки РФ

12 серпня 2024, 15:40 comments3510
Поділіться публікацією:

Незважаючи на жорсткі санкції та статус парії, російська економіка стрімко зростає. Виявляється, шалені витрати під час війни справді стимулюють економіку. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Economist.

Чи справді Путін усіх переграв: The Economist розповів, що відбувається з економікою РФ

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Автори матеріалу зазначають, що очікується, що цього року російський ВВП зросте більш ніж на 3% у реальному вираженні. Щоправда, інфляція надто висока – у червні ціни зросли на 8,6% у річному вимірі, що значно перевищує цільовий показник центрального банку у 4%, – але зі зростанням грошових доходів на 14% у річному вимірі купівельна спроможність росіян швидко зростає.

"Споживчі настрої, за оцінками російського статистичного агентства, значно перевищують середні показники з моменту приходу до влади Володимира Путіна в 2000 році. ... Впевненість росіян у власному фінансовому становищі, за офіційними даними, нещодавно підскочила до історичного максимуму. Вони більш схильні до великих покупок, таких як машина або диван, а ресторани переповнені", — йдеться у матеріалі.

Щоб пояснити прискорення економіки РФ, видання пропонує поглянути на два аспекти макроекономічної політики. По-перше, це фіскальна політика. Путін відмовився від жорсткої економії Цього року Росія матиме бюджетний дефіцит у розмірі 2% ВВП – величезний за її стандартами – який вона фінансує значною мірою за рахунок своїх величезних фінансових резервів, накопичених у 2010-х роках.

Журналісти зазначають, що друга причина пов'язана з незвичайною монетарною політикою Росії. Щоб упоратися з високою інфляцією, центральний банк підвищив відсоткові ставки з 7,5 до 18%. Можливо, буде ще більше підвищення. Це призводить до зміцнення рубля шляхом залучення іноземних інвестицій з "дружніх" країн, таких як Китай та Індія, що, своєю чергою, знижує ціни на імпорт і, таким чином, інфляцію. Це також спонукає людей заощаджувати, скорочуючи споживчі витрати, зазначають автори.

Водночас, вони прогнозують, що спроби Путіна притупити зростання відсоткових ставок призведуть до зростання інфляції і продовжаться довше.

"У якийсь момент люди можуть розсердитися через зростання вартості життя. Він також не може постійно мати дефіцит бюджету. За нинішніми темпами фінансові резерви Росії будуть вичерпані приблизно через п’ять років; тим часом уряд стикається з високою вартістю запозичень. Але наразі пан Путін має виграти війну. І вечірка триває", — йдеться у статті.

Читайте також на порталі "Коментарі" – цифри вражають: скільки банкнот доларів та євро ввезли до Росії після введення санкцій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини