Головна Новини Світ Росія Чи справді у Газпрому дуже погані справи – що тепер чекає рф
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді у Газпрому дуже погані справи – що тепер чекає рф

Якщо політичний режим у росії збережеться на найближчі кілька років, то «Газпром» втратять, а його активи розділять між кількома правонаступниками

12 липня 2023, 17:00 comments2827
Поділіться публікацією:

Шалена війна, розв'язана путінським режимом проти України, продовжує знищувати саму росію та її економіку. Відчуває наслідки санкцій і токсичності Росії такий "золотий тілець" як "Газпром". За даними Reuters, низькі ціни на газ, а також дедалі більша відмова Європи від російських енергоносіїв призведуть до зниження доходів "Газпрому" і можуть посилити дефіцит бюджету Росії, який вже становить 117% від річного плану. Відомо також, що місце "Газпрому" в Молдові займе держкомпанія з Румунії, а стамбульський "Бешикташ" відмовився від підписання контракту з російським газовим монополістом. Що можна сказати про нинішній стан "Газпрому" та його перспективи? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи справді у Газпрому дуже погані справи – що тепер чекає рф

Газпром. Фото: з відкритих джерел

У 2023 році у "Газпрому" утворюється негативний грошовий потік у розмірі не менше 2,5 трлн руб

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов проаналізував фінансову ситуацію в групі "Газпром" на підставі нещодавно опублікованого звіту за 2022 рік (найуспішніший рік в історії з погляду цін на газ).

Він нагадав, що "Газпром" — найбільша компанія рф, що забезпечує 40% російських вуглеводнів, що надає роботу 500 тисяч чоловік і забезпечівша минулого року більше 10% надходжень до федерального бюджету росії.

"2022-го з компанії вилучили близько 3 трлн рублів додаткових податків і дивідендів. В результаті залишки на рахунках компанії зменшилися на 1,5 трлн. Тобто вільний грошовий потік минулого року, після оплати операційних витрат та інвестиційної програми, становив близько 1,5 трлн. Хоча насправді менше, оскільки у "Газпром" збільшилася кредиторська заборгованість перед постачальниками та підрядниками приблизно на 0,2 трлн руб., що становить 30% від загальної заборгованості", — зазначає експерт.

За його словами, аналіз грошових потоків компанії за 2023, за умови, що середній курс рубля за підсумками року складе 90 руб/дол (це означає, що до кінця року курс досягне 100), а середня ціна на російську нафту буде 55 дол. /бар (прогноз ЦБ, за підсумками перших 6 місяців середня ціна російської нафти 53 дол/бар), вільний грошовий потік компанії зменшиться, в порівнянні з минулим роком, мінімум на 4 трлн руб. Це станеться за допомогою наступних чинників.

1. Зменшення обсягів експорту газу та цін на нього (зменшення виручки приблизно на 3 трлн руб).

2. Збільшення операційних витрат щонайменше на 0,7 трлн крб (10-15%) проти 2022 роком – з допомогою інфляції.

3. Збільшення виплат у відсотках за кредитами за рахунок збільшення відсоткової ставки і курсу рубля, і навіть скорочення залишків на рахунках (збільшення мінімум 0,3 трлн руб).

Таким чином, у 2023 році у "Газпрому" утворюється негативний грошовий потік у розмірі не менше 2,5 трлн руб (швидше — ближче до 3 трлн), прогнозує Віктор Савінов.

Він припускає, що джерела покриття дефіциту шукатимуть так:

– відмовитися від виплати дивідендів у 2023-му (вже зроблено);

— використовувати залишки на рахунках (у "Газпрому" на початок 2023 там залишалося близько 20 млрд дол, але це — не більше 1,5 трлн руб);

– скорочувати інвестпрограми (імовірно, на 50%, але навіть скорочену вдвічі інвестпрограму виконати проблематично з урахуванням уже існуючих боргів перед підрядниками);

— "кидати" постачальників (швидше за все, це вже відбувається).

Враховуючи вищесказане, Віктор Савінов робить такі висновки.

1. Найбільша нафтогазова компанія рф в середньостроковій перспективі здатна лише покривати свої операційні витрати, а її вільний грошовий потік після їх покриття та виплат відсотків за кредитами наблизиться до нуля.

2. У середньостроковій перспективі "Газпром" здатний обслуговувати, але нездатний гасити 70 млрд. дол. кредитів.

3. Компанія не має грошей на здійснення великих інвестиційних проектів (наприклад, сила Сибіру-2). Відповідно немає шансів для переорієнтації на нові ринки або нову продуктову лінійку.

4. "Газпром" більше не вдасться використати як дійну корову для покриття дефіциту бюджету країни (як це було зроблено 2022-го), а також для поповнення позабюджетних фондів уряду у великих масштабах.

Експерт не виключає, що вирішувати проблему Кремль спробує так:

– радикально змінити менеджмент та бізнес-процеси в "Газпромі" з метою скорочення витрат та підвищення ефективності інвестицій (нереально за нинішнього політичного режиму);

– залучити інвестиції від закордонних партнерів у розмірі понад 100 млрд дол. з метою створення інфраструктури для виходу на нові ринки (знову ж таки, нереально за нинішнього політичного режиму, плюс займе щонайменше 10 років);

— повернутися на традиційні ринки (все той же стоп-сигнал — нереально за нинішнього режиму);

— збільшити внутрішні ціни на газ (це зроблять, але тут ресурс обмежений, тому що збільшення внутрішніх цін на газ навіть на 1 трлн призведе до додаткової інфляції мінімум в 2-3% в масштабах всієї економіки);

– сподіватися на диво (наприклад, що світова ціна на нафту та газ збільшиться у 2-3 рази і триматиметься на цьому рівні кілька років).

"Якщо політичний режим у рф збережеться на найближчі кілька років, то "Газпром" втратять, а його активи розділять між кількома правонаступниками, на кшталт НОВАТЕК. Але бюджету це вже не допоможе", – констатує експерт.

Європа в короткий термін знайшла заміну російському газу, який, як вважав Кремль, є незамінним

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"І західні санкції, і згортання контрактів Європи з рф — негативно позначилося і на "Газпромі", і на інших найбільших російських компаніях. Нагадаю, що росія успадкувала ще радянські "досягнення" з погляду нафти та газу. Як бюджет СРСР, так і бюджет росії будувався саме на доходах від експорту нафти і газу. І, коли по цим позиціям було завдано удару – це одразу позначилося на бюджеті країни-агресора".

За словами експерта, те, що в Європі різко знизилося споживання російського газу, що до Молдови приходить румунський постачальник, що не підписано контракт з "Газпромом" на наступний рік Болгарією – показники того, що в короткий термін знайдено заміну російському газу (у тому числі – скраплений газ із США), який, як вважав Кремль, є незамінним.

"Зрозуміло, що це не може не вплинути як на російського газового монополіста, так і на бюджет РФ, – зазначає Олексій Плотніков. – Швидше за все, низка газових родовищ країни-агресора простоюватиме. Щось доведеться законсервувати. Будуть спроби переорієнтуватися на Китайську Народну Республіку, Індію. У тому числі – постачати туди скраплений газ. Але такого видобутку, такої реалізації, такого доходу, які були раніше, у росії вже не буде".

Звичайно, продовжує економіст, у такій ситуації серйозно "провисає" бюджет. Вже зараз перевиконано річний показник дефіциту, хоч минуло лише півроку.

"Ця ситуація, – упевнений Олексій Плотніков, – призведе до зниження можливості фінансувати соціально-культурну сферу (бюджетників тощо). З усіма негативними наслідками для Кремля, що випливають".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи близька Росія до розвалу — які регіони можуть претендувати першими на відділення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини