Головна Новини Світ Росія Чи справді Захід уже ухвалив вирок Путіну – чи піде на це оточення диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Захід уже ухвалив вирок Путіну – чи піде на це оточення диктатора

Чим більше оточення Путіна усвідомлюватиме, що глава РФ тягне їх на дно, тим менше буде стримувальних факторів на шляху до його усунення

10 грудня 2022, 15:02 comments2392
Поділіться публікацією:

Росія продовжує брязкати ядерною зброєю. Диктатор Володимир Путін заявив, що його країна може завдати превентивного ядерного удару для роззброєння противника. Міністр оборони США Ллойд Остін назвав ядерну риторику РФ безвідповідальною. А російський опозиціонер, журналіст і політичний діяч Андрій Піонтковський вважає, що Захід уже ухвалив вирок Путіну, проте не поспішає його виконувати, щоб уникнути початку громадянської війни в РФ. На його думку, світові лідери зараз працюють над тим, щоб змусити найближче оточення Путіна повалити його без зайвого кровопролиття. Чи справді світ, усвідомивши божевілля Путіна, підштовхує самих росіян до його усунення? Чи піде на це путінське оточення, якщо той спробує перетворити весь світ на "ядерний попіл"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Захід уже ухвалив вирок Путіну – чи піде на це оточення диктатора

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Загроза з боку держави-агресора не зникне з відходом Путіна

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова пояснює:

"Коли ми говоримо про ядерний шантаж з боку РФ, насамперед усі думають саме про ядерний удар. Наразі зрозуміло, що Путін явно перевіряє світову реакцію. Досить згадати кричущий факт у листопаді, коли Росія вдарила по Києву порожньою ракетою з імітатором ядерної боєголовки. Але я до ядерного шантажу віднесла б і ситуації на атомних станціях, насамперед на Запорізькій АЕС".

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі нещодавно зробив свій черговий звіт, нагадує експерт. І важливо, щоб ситуація була контрольованою.

"Це стосується всього, всіх конспірологічних теорій, – зазначає Олександра Решмеділова. – Все впирається у питання контролю".

Що стосується можливої зміни влади в РФ, загроза з боку держави-агресора не зникне з відходом Путіна, упевнена аналітик.

"Така загроза зникне лише у разі ядерного роззброєння збройних сил Росії, – упевнена Олександра Решмеділова. – Саме денуклеаризація РФ (ядерне роззброєння) має бути однією з ключових цілей України та Заходу. А також наступний колективний контроль за тим, що залишиться після Росії через цю війну".

Імовірність силового усунення Путіна від влади є, але вона може реалізуватися за наявності двох складових

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак зазначає:

"Справді, на користь західних країн підштовхнути найближче оточення до якнайшвидшого усунення Путіна. Поза всякими сумнівами, оточення Путіна розуміє, що збільшення ядерної риторики не тільки не призводить Росію до перемоги в українській кампанії, а й всіляко віддаляє від РФ раніше найнадійніших союзників в особі Індії та Китаю".

За словами експерта, вся релігія "Путіна і Ко" побудована не на готовності до самопожертви заради ідеї, а виключно навколо культу грошей та володіння ресурсами.

"Навіть найяскравіші прихильники війни світового масштабу, як Рамзан Кадиров чи Дмитро Медведєв неймовірно люблять життя та розкіш навколо себе, тому впевнений, що ніхто з них не має абсолютно ніякого бажання горіти в ядерній війні", – наголошує Іван Ступак.

Але фізичне знищення Путіна його оточенням чи насильницьке усунення від влади наштовхується, на думку експерта, на низку "запобіжників".

1). Обов'язок ("все, чим ми зараз володіємо – ми зобов'язані виключно Путіну").

2). Винятковість ("Путіну взагалі немає рівної заміни").

3) Надія ("Путін стільки років всіх перемагав, ось може і зараз в останній момент все успішно вирішиться").

4) Страх – тваринний, смердючий та липкий. Страхом, наголошує Іван Ступак, просякнутий кожен, хто має хоч найменше відношення до влади, починаючи від самого Путіна, який боїться перевороту з боку свого оточення, закінчуючи останнім клерком Кремля, який боїться бути прослуханим ФСБ/ФСТ і за необережне слово може опинитися за ґратами. 

Іван Ступак резюмує: ймовірність силового усунення Путіна від влади є, але вона може реалізуватися за наявності двох складових:

– оточення Путіна чітко усвідомлюватиме, що глава РФ тягне їх на дно, а всі перераховані вище "запобіжники" вже не є стримуючим фактором;

– США та ЄС мають таку пропозицію, від якої просто неможливо відмовитися і яка буває лише один раз (як варіант: гарантії збереження життя, свободи, майна, впливу, імунітету від кримінального переслідування та можливість перебудувати відносини із зовнішнім світом).

Путін уже усвідомив, що програв і тепер його мета – зменшити втрати від поразки у війні

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков упевнений, що останні войовничі заяви Путіна направлені на електорат країн Заходу.

"Він марно намагається всіх налякати зміною ядерної доктрини та погрозами превентивного ядерного удару. В останній тиждень таких заяв стало ще більше, ніж зазвичай. Але за цими словами стоїть лише страх та бажання закінчити війну з найменшим рівнем програшу Росії, – пояснює експерт. – Путін уже усвідомив, що програв і тепер його мета – зменшити втрати від поразки у війні. Він намагається здатися грізним володарем ядерної палиці, яку не наважується застосувати. Путін ніби каже: "Не бийте мене, а то перетворю весь світ на радіоактивний попіл". Але насправді за цими словами лише слабкість та страх".

На думку Сергія Бикова, якщо ми розглянемо загрозу змінити ядерну доктрину та включити туди пункт про можливість превентивного удару, то це не має сенсу.

"У нормативних документах РФ з 1993 року прибрали зобов'язання – за жодних обставин не застосовувати ядерну зброю першими. З 1982 року СРСР обіцяв не застосовувати першу ядерну зброю, а через 11 років РФ від цього зобов'язання відмовилася. Відповідно вже майже 30 років військові документи цієї недофедерації передбачають можливість застосування ядерної зброї першими, хоч і з метою оборони, – зазначає Сергій Биков. – Окремо зазначу, що пряма гарантія не застосовувати ядерну зброю першими, навіть з метою оборони, присутня у документах лише двох ядерних країн – Індії та Китаю. Інші учасники так званого ядерного клубу подібних гарантій не дають".

За словами експерта, якби Путін насправді розглядав можливість ядерного удару, то це вже давно відбулося б. Як мінімум, коли ЗСУ деокупували населені пункти Харківської області чи Херсон, які РФ вважає своїми.

Читайте також на порталі "Коментарі" — 290 добу з початку широкомасштабної російської агресії: які висновки – перспективи завершення війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини