Чи вдасться Путіну підім'яти під себе африканські країни – чим закінчиться саміт Росія-Африка

Коли зернову угоду зірвано, Путін фактично намагається тримати країни Африки у заручниках, продовжуючи висувати звинувачення у бік Заходу

Російський диктатор Володимир Путін у четвер, 27 липня, виступаючи на відкритті саміту "Росія – Африка" в Санкт-Петербурзі, заявив, що найближчими місяцями РФ безкоштовно поставить низці африканських країн (Буркіна-Фасо, Малі, Еритрея) по 25-50 тисяч тонн зерна та за свої кошти забезпечить доставку. Він також знову повторив, що Росія нібито спроможна замістити українське зерно. В той же час глави більшості африканських країн вирішили бойкотувати саміт, відправивши нижчі рівні делегацій на путінське шоу. Кремль традиційно звинувачує у всьому США та їхніх європейських союзників, які нібито чинили тиск на лідерів африканських держав із закликом ігнорувати саміт. Про що говорить російське загравання з Африкою на фоні зриву зернової угоди? До чого ці кремлівські ігрища можуть призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Не було сумніву, що Росія почне пропонувати Африці своє зерно

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Нічого надординарного в активності Росії на африканському напрямі немає. Вона, як правонаступниця колишнього СРСР, намагається і після його розвалу зберегти вплив на Африканському континенті. Хоча, звичайно, має незрівнянно менше, ніж Союз ресурсів. Навіть ідеологічної складової. Адже СРСР свого часу, підтримуючи ті чи інші звірині режими в Африці, відштовхувався від власної ідеології – комуністичної, псевдоантіімперіалістичної (при тому, що сам був імперією). Росія ж зараз ніякої ідеології немає. Тому все будується на фінансах (у яких вона зараз дуже обмежена) та на корупційних зв'язках (у чому вона абсолютно необмежена, маючи тут давні традиції)".

Щодо саміту в Петербурзі, то після того, як ПАР, яка приймає в серпні саміт БРІКС, рекомендувала Путіну, який перебуває в міжнародному розшуку, не їхати туди (і він, судячи з недавніх заяв Кремля, не поїде), РФ спробувала максимально залучити хоча б Африканські країни на свій саміт, пояснює експерт.

"Не було сумніву, що Росія почне пропонувати Африці своє зерно. Вона відкрито говорить про це кілька місяців. І це була одна з умов РФ (можливість розширити торгівлю своїм продовольством) перед укладанням зернової угоди. Зараз, коли угода зірвана, Путін намагається донести до лідерів африканських країн, що Росія готова їм постачати зерно, а от "прокляті імперіалісти на чолі з англо-саксами не дають вам допомагати - і саме вони будуть винними у майбутніх проблемах". Хід абсолютно примітивний. Спроба підім'яти Африку буде. Не виключаю навіть деякого локального успіху, але вирішальним він точно не стане", – упевнений Георгій Тука.

Особливої довіри до РФ на Африканському континенті немає

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович зазначає, що Росія робить велику ставку на Африканський континент. Але навряд чи ця ставка зіграє.

"На фоні санкцій і фактичного розриву відносин із Заходом, африканський напрямок бачиться Москві перспективним (не даремно його активно підгортала ПВК "Вагнер"). І через те, що залишилися добрі зв'язки з часів СРСР. І через те, що РФ, справді, може допомагати низці країн Африки продовольством. І через те, що є можливість фактично підкуповувати дуже корумповану владу там, причому за не найбільші гроші", – пояснює експерт.

Але, продовжує він, саміт, що розпочався сьогодні, вже показав, що особливої довіри до РФ на Африканському континенті немає, так само як і особливої підтримки країни-агресора.

"По-перше, приїхало менше третини лідерів африканських країн. Причому немає лідерів багатьох провідних держав, які за рівнем економічного розвитку випереджають навіть РФ. Так, є ПАР, але справа в тому, що вона є частиною БРІКС, куди входить і Росія. По-друге, в Африці вже знають ціну російським обіцянкам. Про безкоштовне або дешеве зерно, інвестиції і так далі. Справа в тому, що РФ немає логістичних можливостей доставити в Африку стільки зерна, скільки тій необхідно, щоб не опинитися на межі голоду. І ті ж обіцянки попереднього року, які давались у подібному ракурсі, залишилися не виконані", – акцентує Ігор Рейтерович.

Є, з його слів, і третій чинник. Країни Заходу зараз активно працюють в Африці (після певного періоду недостатньої уваги даному континенту), у тому числі переконуючи на необхідності відновлення зернової угоди.

"І я не здивуюсь, якщо на цьому саміті представники Африки звернуться до Путіна з відповідним закликом", – зізнався експерт.

Він упевнений, що не варто забувати і про фактор Китаю, який більшість країн Африки (особливо екваторіальної) вважає чи не своєю вотчиною. І активність Росії там точно не тішить китайців, які, ймовірно, провели певну роботу в цьому напрямку, вважає Ігор Рейтерович.

"З огляду на вищесказане саміт точно не принесе тих результатів, на які розраховував Кремль, – констатує він. – На порядок денний обов'язково вийде тема необхідності поновлення зернової угоди, розблокування українських портів, а не ті пропозиції та альтернативи, які намагається зісватати африканцям Росія".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Путін намагається підкупити Африку після блокування "зернової угоди": про що заявив диктатор.