Головна Новини Світ Росія Чому економіка країни-агресора так і не впала: чи повторить РФ шлях Російської імперії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому економіка країни-агресора так і не впала: чи повторить РФ шлях Російської імперії

Економіка країни-агресора виявилася міцнішою, ніж передбачали наші західні партнери, запроваджуючи санкції

6 квітня 2024, 12:58
Поділіться публікацією:

Незважаючи на санкційний тиск і вихід із РФ значної частини західних компаній, там зростає кількість мільярдерів, а торгівля нафтою та паливом, хоч і не без проблем, але продовжується. Що і чому відбувається зараз з економікою країни-агресора, із санкціями? Які перспективи? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому економіка країни-агресора так і не впала: чи повторить РФ шлях Російської імперії

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Державні кошти російська влада перекачується за кордон

Голова Комітету економістів України Андрій Новак розмірковує так:

"Те, що в РФ зараз після кількох років поступового посилення міжнародних санкцій спостерігається зростання кількості надбагатих людей, викликає, з одного боку здивування. З іншого, як на мене, це має просте пояснення. А саме – державні кошти російська влада перекачується за кордон. Виводить капітал зі своєї країни. Через нових та старих мільйонерів та мільярдерів".

Робиться це, зокрема, через побоювання жорсткіших пакетів санкцій проти Росії, пояснює експерт.

Підтвердженням цьому є негативний стан економіки країни-агресора, її бюджету, золотовалютних резервів, двох резервних фондів (крім власне Центробанку).

"І ці тенденції збільшуються буквально з кожним кварталом. Тобто т.зв. політична та бізнес-еліта РФ викачує кошти за кордон. Тоді як державний та місцевий бюджети стрімко худнуть", – зазначає Андрій Новак.

Якщо така тенденція продовжиться (а вона продовжиться!), то на країну-агресора може очікувати приблизно те саме, що сталося з Російською імперією близько ста років тому, прогнозує експерт. А саме – низка революцій, громадянська війна, втеча з країни найбільш забезпечених громадян з тим, що вдасться забрати із собою.

Перспективи у РФ не райдужні

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначає:

"Якщо аналізувати стан економіки країни-агресора, слід визнати, що вона виявилася міцнішою, ніж передбачали наші західні партнери, запроваджуючи санкції. Вже існує 13 пакетів санкцій, але російська економіка не впала. Так, там є труднощі, зростає безробіття, є обмеження щодо товарних груп по споживанню населенням, а деякі товари досі не компенсовані через відсутність повноцінного імпорту. Проте спостерігаються певні параметри розвитку економіки РФ".

Це зростання, зазначає експерт, досягнуто насамперед за рахунок переведення країни на військові рейки. Цілодобово запрацювали підприємства ВПК, виробництво зброї, боєприпасів, виробництво потрібних для війни товарів відбувається безперервно. І статистика демонструє позитивну для економіки країни-агресора динаміку.

"Я досить критично ставлюся до такого зростання. Але слід визнати, що жорстко керована економіка, яка розвивається фактично в умовах політичної диктатури, виявилася здатною на обслуговування війни. Тим самим забезпечити військові потреби держави-агресора", – наголошує Олексій Плотніков.

У той же час, наголошує він, перспективи у РФ не райдужні. Особливо, якщо санкції посилюватимуться. Наприклад, остаточно відключать російські банки від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів), повністю заборонять експортно-імпортні операції з країною-агресором, закриють для росіян кордони ЄС тощо.

"Навіть переведення на військові рейки не має безмежних перспектив. І те зростання, що існує в РФ зараз, не вічне. І точно не закладає підгрунтя для економічного розвитку. Рано чи пізно вичерпаються можливості ВПК – і загальне падіння економіки буде стрімким", – прогнозує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — одна з найвідоміших компаній у світі почала заробляти у РФ більше, ніж до початку війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини