Головна Новини Світ Росія Чому Кремль може тимчасово відкласти оголошення про анексію – чи прискорить це розвал РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кремль може тимчасово відкласти оголошення про анексію – чи прискорить це розвал РФ

У Кремлі починають розуміти, що профіт – політтехнологічний, інформаційний – від анексій не перекриває негативного ефекту від мобілізації, тепер думають, як бути

29 вересня 2022, 11:10 comments1443
Поділіться публікацією:

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) не виключають, що Кремль може тимчасово відкласти оголошення про анексію окупованих Росією українських територій (відповідну заяву Путін, ймовірно, може зробити 30 вересня), щоб краще підготувати російський інформаційний простір та організацію. Тим часом, український президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 28 вересня основний акцент зробив на переговорах зі світовими лідерами (прем'єрами Великобританії та Канади, президентом Туреччини, канцлером Німеччини, генсеком ООН, президентом Європейської Ради) з приводу невизнання "референдумів" про приєднання до РФ нових українських територій. Також подякував США за новий пакет військової допомоги на 1 мільярд доларів. Який із варіантів подальшого розвитку подій бачиться найімовірнішим? Чи є вірогідність, що спроба анексії нових територій прискорить розвал РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Кремль може тимчасово відкласти оголошення про анексію – чи прискорить це розвал РФ

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Анексія створить всі необхідні передумови подолання так званого Рубікона

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Схоже, що в Росії не розуміють усі можливі наслідки псевдореферендумів та нових анексій, розглядаючи це швидше як певний політтехнологічний крок, спосіб зміцнення путінського режиму. Тому зараз бачимо матеріали у "Медузі", низці інших видань, заяви від інсайдерів від російської влади, що переносяться терміни юридичного оформлення анексії на початок жовтня (хоч усе мало статися наприкінці вересня). Але термін зсувається на тиждень. І це пов'язано з тим, що рейтинги влади падають. А можливий плюс, профіт – політтехнологічний, інформаційний – від анексій не перекриває негативний ефект від мобілізації. Тому сама по собі ця подія не дасть бажаного інформаційного ефекту для путінського режиму".

Це, продовжує експерт, якщо казати суто політтехнологічно. Глобально анексія створить всі необхідні передумови для подолання так званого Рубікона.

"Відіграти назад буде неможливо. Якщо Росія анексує нові українські території, то цього ніколи не визнають ні Україна, ні весь цивілізований світ. Путін планував запропонувати якусь нову реальність у листопаді на саміті глав "Великої двадцятки". Мовляв, така тепер ситуація – так, давайте зі мною домовляйтеся. Приймайте це як даність. Але вже зрозуміло, що ніхто цього не сприйме. Україна й надалі наступатиме, відбиваючи свої території. Захід збільшить кількість допомоги нашій країні, в тому числі надавши зброю, яка дозволить завдавати ударів безпосередньо по російським територіям аж до Москви. Відповідно, Путіну доведеться виходити з того, що він має агресію проти території безпосередньо РФ. І він себе зажене у пастку", – упевнений Віталій Кулик.

За його словами, є невелике роздоріжжя. Кремль, наприклад, може заявити, що тепер це не спеціальна військова, а антитерористична чи контртерористична операція. Що це не регулярні "сили вторгнення України на російську територію", а якісь "терористи, бойовики". І тоді не застосовуються положення військової доктрини, які передбачають можливість завдання ядерного удару.

"Але ми всі розуміємо, що Путін підштовхує себе саме до ядерної пастки. І ядерний удар стає дедалі ймовірнішим. А це означає колапс. Після цього Росія викреслюється із договороспроможних суб'єктів. Є велика ймовірність того, що буде розірвано всі економічні та політичні контакти. Блокада. Створення всіх умов для повної ізоляції російської влади. Надання максимального тиску; інспірація внутрішніх конфліктів. У результаті – схлопування Росії теж у розвилку: каскадний розвал чи болото, перетворення на "чорну діру", коли функції держави відмиратимуть поступово, – пояснює Віталій Кулик. – Мені здається, для населення, яке проживає на тій території, каскадний розвал був би кращим. Він хоча б дає змогу виживати у нових незалежних державах, які з'являться на території колишньої РФ. А "чорна діра" – це руйнація соціуму як такого".

Від псевдорефендумів отримують зиск ті люди, які сидять на "відкатах" від їх реалізації, але при цьому не засвітилися і ще можуть втекти з Росії

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко не виключає, що Кремль може відкласти оголошення про анексію нових українських територій.

"Ми вже не раз бачили ситуацію, коли російська влада обіцяла зробити щось "прямо завтра", а потім це якось забувалося. Це стосується і псевдореферендумів на початку війни на Донбасі, і нещодавньої історії з підготовкою судилища над захисниками Маріуполя. Коли вже все приготували, клітки на сцені розставили, а потім азовців поміняли на Медведчука, – нагадує експерт. – Отже, Кремль періодично кричить "я зараз усім покажу", а потім ставить ситуацію на паузу. Наплювавши на думку аудиторії і те, що їй пропагандисти говорили раніше".

Втім, зазначає Андрій Єременко, не виключено, що анексію все ж таки оголосять. Він наголошує, що на міжнародному рівні комплект псевдореферендуми, мобілізація, ядерні погрози з боку РФ вже призвели до збільшення військової допомоги Україні. Американці оголосили нові поставки на мільярд (включно з HIMARS), європейці обіцяють нові поставки. Допомога Україні явно посилюється.

"Щодо прискорення розвалу РФ через ескалацію, то тут треба говорити швидше про крах нинішньої системи влади – путінізму. Все, що відбувається, це падіння, безумовно, прискорює, – упевнений експерт. – У тому числі з банальних економічних причин. Причому не так нова анексія (хоч це теж буде удар по економіці), як у комплекті з мобілізацією. У Росії вже зупиняється економіка. Люди біжать за кордон, ховаються від військкомів у родичів, ідуть у "підпілля". Відповідно – перестають займатися активною економічною діяльністю. Вже помітно скорочення споживання, росіяни почали різко економити. І рештки економіки падають швидше. Все йде по наростаючій. Анексія в комплекті з мобілізацією, з війною, що програється росіянами (а ЗСУ продовжують деокупацію українських територій) лише прискорить ці процеси, включаючи падіння путінізму".

Андрій Єрьоменко резюмує: від псевдорефендумів отримують зиск ті люди, які сидять на "відкатах" від їх реалізації, але при цьому не засвітилися і ще можуть втекти з Росії. А сам цей крок прискорює всі негативні процеси для країни-агресора.

На наших очах руйнується не лише власне ООН, а й загалом система міжнародної безпеки

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш нагадує, що з приводу псевдореферендумів уже був Радбез ООН. І там порушувалося питання, що сама дана організація ґрунтується на тому, що країни, що входять до неї, не матимуть територіальних претензій одна до одної. Це базовий постулат ООН. І тут виходить, що одна із країн-засновників Організації Об'єднаних Націй, постійний представник Радбезу ООН, захоплює територію іншої країни, яка також є членом ООН. Тобто, зазначає експерт, на наших очах руйнується не лише власне ООН, а й загалом система міжнародної безпеки.

"Наслідки цього будуть катастрофічними і для Росії як країни-агресора, і для самої ООН. Зрозуміло, що переважна більшість держав не визнає анексію. Ну а Сирія та інші сателіти та друзі РФ (представники яких були спостерігачами на псевдореферендумах) можуть і визнати. Що, знову ж таки, підриває основи ООН", – наголошує Денис Богуш.

Зрозуміло, продовжує він, що після цього Росія отримає більше санкцій, а Україна, можливо, більше озброєння.

"Але питання глобальніше, – вважає експерт. – Він екзистенційний. Цілком повторюється ситуація з Лігою націй, яка була до Другої світової війни. Вона допустила агресію гітлерівської Німеччини проти багатьох держав. І в результаті було скасовано. Їй на зміну після перемоги над Німеччиною та її союзниками прийшла ООН. А тепер ми на порозі розвалу ООН. Впевнений, коли ця війна закінчиться (не сумніваюся, що перемогою України та цивілізованого світу, що стоїть на нашому боці), з'явиться нова організація, яка відповідає за міжнародну безпеку. Цілком можливо, що ініціатором її створення, лідером у ухваленні відповідних рішень стане саме Україна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Меркель розповіла, як треба ставитись до ядерних загроз Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

29 вересня 2022, 11:42

Повна копія поведінки обслуги божевільного Че Гевари. Весь світ зрозумів, що Північні потоки і є попередження. Далі - попільна зима. Тільки корумпована хунта і засліплене нею суспільство, в екстазі гримае черевиком і погрожує поховати. Ну хто погодиться піти на органи і здерту з живого шкіру, для порятунку прокаженого. Ціна питання: повернення божевільного на сцену. Краще на лаву у Нюрберг, разом з Байденом, але цього вони уникнуть.


Новини