Головна Новини Світ Росія Чому потужні санкції Заходу досі не зупинили російську агресію: експерти назвали причину
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому потужні санкції Заходу досі не зупинили російську агресію: експерти назвали причину

Попри потужні санкційні пакети країн Заходу Росія продовжує війну проти України

17 березня 2022, 18:44 comments7279
Поділіться публікацією:

Провідні країни світу запровадили санкції проти Росії за початок війни проти України. Захід кілька місяців застерігав президента Росії Володимира Путіна не починати повномасштабне вторгнення в Україну, бо інакше будуть потужні санкції. Незважаючи на це, 24 лютого Росія розпочала напад, і тепер країни Заходу запровадили санкції. Щоб зрозуміти, наскільки вони ефективні й чому попри такі потужні пакети санкцій війна досі триває, "Коментарі" звернулися до експертів.

Чому потужні санкції Заходу досі не зупинили російську агресію: експерти назвали причину

Санкції проти Росії - фото з відкритих джерел

Політичний консультант, політтехнолог, кандидат політичних наук Ярослав Телешун зазначив, що Росія вже відчуває вплив санкцій. 

"Якщо ми з вами говоримо про санкції, то варто розуміти, що жодні санкції ніколи не зупиняли війну чи призводили до кардинальної переоцінки своєї державної політики. У нас є приклади КНДР, Куби чи Ірану, які знаходячись під тиском санкцій не змінювали ані своєї політики, ані внутрішньо- і зовнішньополітичної риторики. Санкції скоріше виступають інструментом примусу підсанкційної сторони до перемовин, аніж такою "паличкою-виручалочкою", яка здатна вирішити ту чи іншу проблему повністю", — зазначив Ярослав Телешун.

Політолог підкреслив, що, згідно з прогнозами аналітиків з Fitch та Bloomberg вже у середині квітня 2022 року на РФ може чекати дефолт. А за оцінками власне російських економістів це буде відкат в економіці до 1995-го року. Ярослав Телешун наголошує, що це, звичайно, потужний удар по Росії, але він не зупинить війну.

"Запас фінансового, матеріального та людського ресурсу у Росії поки є. Навіть золотовалютний резерв РФ, який частково заарештований (мова йде саме про валютні резерви, що складають приблизно $400 млрд), а частково $200 млрд (в золоті) залишають за РФ певний "люфт" для подальших дій. Правда лише переважно в короткотривалій перспективі", — зазначає експерт.

За словами політолога, санкції зараз не можуть розкритися повною мірою — для цього необхідний час. 

Політолог Дмитро Воронков вважає, що санкції зараз, безперечно, мають вплив, і такими темпами вони дуже скоро приведуть Росію до дефолту. 

"Якщо ми навіть подивимося на їхні фондові біржі, то їх штучно не відкривають, бо цінні папери обвалилися, і у разі відкриття всі чудово розуміють, що туалетний папір коштуватиме дорожче, ніж акції. Ми бачимо, як ряд російського олігархату висловився проти війни, що також свідчить про розуміння ситуації", — зазначив експерт.

Також Дмитро Воронков наголосив, що Захід щоразу посилює санкції, і вони ще не запрацювали на повну міць. На думку політолога, наразі ми бачимо тільки розгін санкційного пакета, тобто наслідки країна-агресор ще не до кінця на собі відчуває.

"Під час війни Росія втрачає 20 мільярдів доларів щодня. Видно, що це дуже болісна тема. Путін розуміє, що програв, але не хоче втрачати обличчя. Він не готовий вийти з війни без трофеїв, йому обов'язково потрібні перемоги. Тому він і продовжує тиснути. Я наголосив би, що зістрибнути він хоче, але не знає, як це зробити так, щоб не отримати сильних втрат. Тому, на мою думку, Росія й пом'якшує умови у переговорному процесі з Україною", — зазначив політолог.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Путіна розповіли, наскільки Москва та Київ близькі до підписання будь-яких домовленостей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини