Головна Новини Світ Росія Чому Путін злякався їхати до ПАР - чи можливий новий "Нюрнберг"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін злякався їхати до ПАР - чи можливий новий "Нюрнберг"

Рішення МКС ще більше ускладнило життя кривавого диктатора

19 липня 2023, 16:24 comments2737
Поділіться публікацією:

Президент ПАР Сиріл Рамапоса вмовив російську владу бути представленою на саміті БРІКС, наміченому на серпень, не президентом Володимиром Путіним, а главою МЗС Сергієм Лавровим. Пов'язано це з тим, що у березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна – за звинуваченням його у співучасті у викраденні українських дітей, що є військовим злочином та актом геноциду. А ПАР, де підписали та ратифікували Римський статут МКС, довелося б якось реагувати на появу військового злочинця Путіна. Тим часом, українські та міжнародні юристи та дипломати продовжують роботу з підготовки до нового "Нюрнберга" – для російських розпалювачів війни. Що можна сказати про рішення Путіна відсидітися в РФ, а також перспективи створення трибуналу для нього та інших військових злочинців? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Путін злякався їхати до ПАР - чи можливий новий "Нюрнберг"

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Ордер, виданий на арешт Путіна, зробив того ще більш токсичним, ніж раніше

Народний депутат VIII скликання, адвокат, політичний експерт Ігор Алексєєв розмірковує так:

"Розмови про те, чи заарештують Путіна, коли (якщо) він прибуде на саміт БРІКС, втратили актуальність. Зрештою Путін показав, що боїться. Він явно не отримав від ПАР чітких гарантій, що не буде реалізовано рішення МКС щодо його арешту. З одного боку, Південноафриканська республіка не могла піти на жорстку конфронтацію із Заходом – і такий демонстративний крок, як невиконання рішення МКС. З іншого боку, ця країна має певну економічну залежність від Росії. І явно не хотіла псувати з тією відношення. Навіть попереджала, що арешт Путіна на території ПАР може бути сприйнято як оголошення війни РФ. Схоже, знайшли компроміс".

Немає сумнівів, зазначає експерт, що ордер, виданий на арешт Путіна, зробив того ще більш токсичним, ніж раніше.

"Хоча, здавалося б, куди токсичніше після всього, що за його вказівкою Росія творить в Україні? Але рішення МКС ще більше ускладнило життя кривавого диктатора. Не випадково він з березня не здійснював далеких закордонних поїздок", – наголошує Ігор Алексєєв.

Щодо трибуналу над російськими військовими злочинцями – той точно має бути створений, упевнений експерт. Причому, наголошує він, займатися цим мають максимально авторитетні люди, а сам процес – бути широким, легітимним з погляду міжнародного права.

За словами Ігоря Алексєєва, останні приблизно півтора роки активно ведуться дискусії щодо моделі цього трибуналу. І існує низка можливих моделей.

Перша – створення його на рівні Організації Об'єднаних Націй, коли відповідне рішення ухвалить Генасамблея ООН.

Друга — певний механізм міжнародних судів. Коли рішення приймається в одній із країн з додаванням участі там міжнародних прокурорів, слідчих та суддів. Не виключено, що таке може пройти в Гаазі.

"Україна наразі має політичну підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію проти нашої країни, – запевняє експерт. – Згідно з останніми даними, 38 держав зараз увійшли до відповідної коаліції. Питання не стоїть на місці. На початку липня у Гаазі було відкрито Міжнародний центр з кримінального переслідування злочинів агресії проти України. Його діяльність спрямована на те, щоб забезпечити збори належної доказової бази, яка стане підґрунтям для роботи майбутнього міжнародного трибуналу. Однозначно це – не швидкий процес. І дуже не хотілося б, щоб ми погоджувалися на якісь гібридні варіанти трибуналу (третій варіант), імплементовані в українську національну судову систему. Це точно не той варіант, що нам потрібний, оскільки стане певним сигналом до нівелювання міжнародної оцінки злочину агресії Росії проти України".

Україна разом із партнерами напрацювала три моделі створення та роботи спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що світова спільнота перебуває у постійній взаємодії з роботою українських прокурорів та правоохоронців щодо документування та розслідування міжнародних злочинів.

"Міжнародний кримінальний суд (МКС) уповноважений переслідувати тяжкі міжнародні злочини, такі як геноцид, злочини проти людяності та військові злочини. Він також уповноважений переслідувати злочин агресії, але лише стосовно тих країн, які визнали його юрисдикцію щодо цього злочину. Злочин агресії – це злочин, скоєний найвищим політичним та військовим керівництвом", – уточнює аналітик.

Вона нагадує, що Росія не визнає юрисдикції МКС. Тобто він не може здійснювати відповідну компетенцію в контексті війни РФ проти України.

"Щоб заповнити цю прогалину, у листопаді 2022 року Єврокомісія надала державам-членам різні варіанти, щоб забезпечити притягнення російських осіб до відповідальності за звірства, вчинені в Україні", – зазначає Олександра Решмеділова.

За її словами, Україна разом із союзниками та партнерами напрацювала три моделі створення та роботи спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.

"Перша модель, що розглядається – створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН з прийняттям відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Другий варіант – створення трибуналу з урахуванням багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу. Третя модель – створення спеціального трибуналу як суду, який працюватиме на основі українського права та української юрисдикції – із залученням міжнародного елементу для його побудови та діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження у Європі, міжнародна підтримка)", – пояснює експерт.

Отже, констатує вона, можна бути впевненими, що РФ та всі її злочинці неодмінно будуть притягнуті до відповідальності. Вже зараз кожен причетний має знати про невідворотність покарання за те, що сталося в Україні, констатує Олександра Решмеділова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — глава МІ-6 звернувся до росіян, закликавши згадати 1968 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини