Головна Новини Світ Росія Дефолт у РФ – офіційно: що це означає – чи вдарить це на можливість продовжувати війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефолт у РФ – офіційно: що це означає – чи вдарить це на можливість продовжувати війну

Від краху російську економіку, як і раніше, рятують попит та високі ціни на енергоресурси

27 червня 2022, 10:05 comments1170
Поділіться публікацією:

Через санкції та обмеження, накладені на РФ після її широкомасштабного вторгнення в Україну, Росія вперше з 1918 року оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті. Про це повідомляє Bloomberg. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає дефолт для Росії за нинішніх умов.

Дефолт у РФ – офіційно: що це означає – чи вдарить це на можливість продовжувати війну

Дефолт у Росії. Фото: з відкритих джерел

Те, що відбувається зараз, означає, що надалі країна-агресор буде відрізана від зовнішніх ринків

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Фактичний дефолт справді відбувся. Але він відрізняється від дефолтів в Аргентині, інших латиноамериканських країнах, коли саме держава оголошує про неможливість обслуговувати зовнішній борг. В даному випадку російська сторона ніби готова платити, але — виключно в рублях, а не в тій валюті, в якій були номіновані зовнішні зобов'язання. Що, власне, є дефолтом – з погляду тих фінансових структур, які розміщували ці зовнішні зобов'язання РФ".

Олексій Плотніков вважає правильним твердження, що це перший дефолт Росії з 1918 року.

"Бо дефолт, який стався 1998-го, за президентства Єльцина (за внутрішнім боргом у розмірі 40 мільярдів доларів), стосувався державних короткострокових зобов'язань. Вони були високовідсоткові, але зверталися всередині Росії. Треба було заходити до РФ, там купувати ці облігації з надією отримувати високі доходи. Тобто за своєю природою вони не були зовнішніми", – пояснює експерт.

За його словами, те, що відбувається зараз, означає, що надалі країна-агресор буде відрізана від зовнішніх ринків, де вона і зараз не може розміщувати свої облігації. З'явиться ще більше проблем із платежами. Швидше за все, кредитори намагатимуться заарештувати російське майно за кордоном.

"Дефолт, що відбувся юридично, – це ще й один із способів посилення санкцій. Доказ того, що РФ за все більшими параметрами стає державою-ізгоєм, – наголошує Олексій Плотніков. – Рубль від цього навряд чи послабшає. З тієї простої причини, що він укріплений штучно. Адже всередині РФ ліквідовано будь-який попит на іноземну валюту. Справжню ціну рубля не знає, мабуть, ніхто. Думаю, він переоцінений приблизно вдвічі".

Зараз Росії особливо й нема чого залучати гроші – у них профіцитний бюджет через високі ціни на енергоресурси

Економічний експерт Данило Монін не думає, що фактичний дефолт серйозно вплине на країну-агресора.

"РФ має міжнародні резерви, які вже два місяці як стабільні. Російська влада запропонувала заплатити борг у рублях. Іноземці відмовилися. Фактично це просто показує конфронтацію із Заходом, яка й так іде повним ходом", – пояснює Данило Монін.

За його словами, наприкінці 26 червня закінчився пільговий період із виплати відсотків у розмірі близько 100 мільйонів доларів. А факт несплати відсотків за боргом у останній термін вважається дефолтом.

"Суть у тому, що російський уряд втратив можливість випускати боргові зобов’язання, деноміновані в доларах. І не може позичати у більшості країн. Але зараз Росії особливо й нема чого залучати гроші. Зважаючи на все, у них профіцитний бюджет через високі ціни на енергоресурси", – наголошує експерт.

Нинішній російський дефолт показав ціну токсичних геополітичних рішень

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ називає цей дефолт унікальним, якщо ми говоримо про РФ.

"Вона мала один із найнижчих рівнів боргового навантаження. І з погляду співвідношення зовнішнього боргу до ВВП, і щодо витрат обслуговування боргу стосовно бюджету. І у ракурсі співвідношення боргу до валютних резервів. За всіма показниками, Росія до того, як пішла війною на Україну, мала високий рівень платоспроможності. Але нинішній російський дефолт виявив ціну токсичних геополітичних рішень. Продемонстрував, що навіть благополучний відрізок розвитку тієї чи іншої країни, внаслідок чого вона завдяки зовнішній кон'юнктурі формує внутрішні резерви та високий рівень платоспроможності може бути зруйнований двома-трьома згубними політичними рішеннями", – наголошує Олексій Кущ.

На його думку, дефолт зараз – це більше про політичну відповідальність, ніж про якісь економіко-фінансові категорії.

"З практичної точки зору він мало що змінює для РФ, яка й так випилюється із світового фінансового простору. Для західних інвесторів і так багатьма каналами заборонено інвестувати в боргові зобов'язання Росії, — пояснює експерт. – Тож ми бачимо скоріше символічний, морально-психологічний чинник. Дефолт – це своєрідний маркер, символ токсичності, які отримала РФ з погляду її участі у глобальних процесах. Зараз особливих наслідків росіяни не відчують, а у довгостроковій перспективі їхня держава втрачає можливість нормального економічного розвитку, модернізації".

Читайте також на порталі "Коментарі" – на Херсонщині українська авіація вдарила по скупченню живої сили та техніки ворога (ВІДЕО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини