Головна Новини Світ Росія До чого мобілізація може призвести в самій Росії – що змусило Путіна піти на цей крок
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого мобілізація може призвести в самій Росії – що змусило Путіна піти на цей крок

Росіяни, які здебільшого байдуже спостерігали за стражданнями сусідньої країни з екрану телевізора, тепер на собі відчують, що таке війна і навряд чи будуть від цього в захваті

23 вересня 2022, 12:12
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті повідомили, що Кремль відкрито не дотримується обіцяних умов щодо часткової мобілізації, маючи намір відправляти на фронт навіть людей без досвіду військової служби. А президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 22 вересня російською мовою звернувся до мешканців РФ, закликавши їх саботувати часткову мобілізацію, яку оголосив Путін. Що можна сказати зараз про мобілізаційні заходи в країні-агресорі? До чого це зрештою приведе? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

До чого мобілізація може призвести в самій Росії – що змусило Путіна піти на цей крок

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Порушення консенсусу в Росії розхитуватиме російське суспільство

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв розмірковує так:

"Загальновідомо, що консенсус російського режиму із суспільством тримався на тому, що суспільство – саме по собі, держава – сама по собі. І агресивна війна Росії проти України в основному велася силами контрактників. Ті, хто хотів заробляти, добровільно йшли воювати. І в разі смерті їх сім'ї отримували виплати, що багаторазово перевищують ті, що давали в РФ за загибель на виробництві. Тобто досить вигідна схема для аморального, деполітизованого, егоїстичного російського суспільства. Але мобілізація змінює все".

За словами експерта, хоч у виступі кремлівського диктатора прозвучали слова "обмежена мобілізація", сам указ дозволяє мобілізувати будь-кого і в будь-яких кількостях.

"У результаті "забривають" вже навіть московських айтішників із великих банків. Також надходять повідомлення, що з віддалених північних селищ Росії масово забирають чоловіків до армії, оскільки тікати їм фізично нікуди. Звичайно, таке порушення консенсусу буде розхитувати російське суспільство. Одна річ – спостерігати за стражданнями сусідньої країни з екрану телевізора і в це не заглиблюватися, або навіть зловтішатися. І зовсім інша справа – коли сотні тисяч росіян можуть втратити звичний комфорт, а то й життя", – пояснює Павло Федорченко-Кутуєв.

Він зазначає, що прогнозувати революційні вибухи – справа невдячна.

"Соціологія революції – це не опір матеріалів, де можна розрахувати, за якого навантаження розвалитися міст. Але аналогія з подіями в Росії лютого 1917 напрошується, — вважає експерт. – Коли війська, накопичені в Санкт-Петербурзі, не захотіли йти на смерть у Першій світовій війні, а вирішили тих, хто посилає їх на смерть, відставити від штурвалу держави " .

Путін фактично запустив процес фрагментації самої російської державності

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що, оголосивши мобілізацію, Путін розписався в повній неспроможності російської армії, яка не змогла виконати жодного більш-менш значущого військового завдання в Україні. Тим самим він також розписався і в неспроможності самого режиму так званої "спеціальної військової операції". І пішов на вкрай ризикований крок. Намагаючись якось скинути із себе провину за це.

"Не випадково Путін представив усе так, ніби він просто підтримав ініціативу Міноборони та Генштабу. І навіть зупинився у тексті, повторивши, що це нібито "обмежена мобілізація". Хоча всім чудово ясно, що як не можна бути обмежено мертвим, так і не можна бути обмежено мобілізованим, – зазначає політолог. – Мобілізація буде тотальна з усіма принадами російських реалій. Путін розумів негативну реакцію народу. І боявся її. Мобілізація непопулярна у суспільстві. Воно готове дивитися в телевізорі, як "доблесні війська Росії кришать хохлів". При цьому самі звичайні росіяни йти воювати не були готові. Але тепер війна вилізла з телевізора до їхнього дому. З жовтуватими від проблем із печінкою через пияцтво очима, витріщеними через лють і подив, зірочками на погонах та обличчям їхнього військового комісара, який сьогодні з'явився в одній квартирі, а завтра може постукати до сусідньої".

Організаційно мобілізація росіянам не по зубах, вважає Олег Саакян. Вони не змогли, нагадує експерт, нормально екіпірувати, навчити та керувати навіть 250-тисячною армією професійних військових – плюс найманців, мотивованих грошима, які знали за чим і чому йдуть воювати. А тепер додає від 300 тисяч до 1 мільйона новобранців, яких треба одягнути-взути, озброїти, мотивувати. Що є серйозним і, швидше за все, непідйомним викликом для Росії, констатує політолог. Тим більше, в нинішній ситуації, коли вже втрачена військова ініціатива, час грає на користь Україні, а мораль у Росії посипалася настільки, що на фронт почали гнати ув'язнених.

"Уявіть собі картину – в одному окопі сидить професійний військовий, що пройшов Афганістан, Сирію, Грузію, "Крим, Рим і мідні труби", поруч із ним – найманець із Тули, який пішов воювати за обіцяні 200 тисяч рублів на місяць, зек-ґвалтівник. А тепер до них додається ще й якийсь хіпстер-айтішнік. Якась потішна армія виходить, – зазначає Олег Саакян. – З огляду на те, що все відбувається ще й перед зимою, все це відбуватиметься на надриві. А якщо на надриві, то рватиметься скрізь, де тонко. А тонко в Росії зараз усюди. Тож Путін фактично запустив процес фрагментації самої російської державності. Якщо раніше у російському суспільстві ця війна була "десь там", війною росії, а не росіян, нині вона стає війною кожного. І тепер рейтинги падають не лише Путіна (оскільки це його авантюра), а взагалі держави, яка порушила громадський договір – суспільство не лізе до політиків, а політики не лізуть до суспільства, забезпечуючи холодильник із телевізором і не більше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна образилися і розповіли, як дадуть відповідь, якщо США спалять Чорноморський флот у Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини