Головна Новини Світ Росія Донос як російська «національна забава»
commentss НОВИНИ Всі новини

Донос як російська «національна забава»

Недовіра один до одного стимулюється владою Росії, адже тоді ліквідується здатність населення до організованого протесту

17 квітня 2023, 16:31
Поділіться публікацією:

Розквіт доносів у Росії ще попереду. Проводити прямі аналогії з доносами 1930-х років не варто: тоді воно було продиктоване переважно матеріальними, як варіант, кар’єрними причинами, зараз масовим явищем стали донощики “від щирого серця”. Про це сказав російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко у прямому Телеефірі, пишуть "Коментарі".

Донос як російська «національна забава»

Донощики “від щирого серця” - особливе соціальне явище в РФ

“Це справді особливе соціальне явище. Воно дуже ініціюється владою… Мабуть, більш ніж пів століття в Росії, в Радянському Союзі стукацтво було надзвичайно ганебним явищем. Донощику — перший батіг, така приказка ходила. І стукач був людиною надзвичайно нешанованою, огидною людиною. Наразі донощики пишаються своїм ремеслом”, — коментує Яковенко.

На його думку, для боротьби з інакодумством сучасній Росії цілком вистачає наявного репресивного апарату, держава ініціює та заохочує доносництво з іншої причини.

“Держава дуже сильно зацікавлена в тому, щоб замазати людей, громадян тим, щоб вони доносили один на одного, тому що це сприяє знищенню залишків якоїсь самоповаги в населенні Росії… Доносництво — це та отрута, упорскування якої у суспільну свідомість ліквідує усілякі можливості до самоорганізації. Тобто люди мають одне одному не довіряти. Люди повинні стукати один на одного”, — пояснює гість ефіру.

За словами Ігоря Яковенка, отруєння цією отрутою ліквідує здатність населення до організованого протесту на той випадок, якщо підтримка режиму силовиками ослабне.

Нагадаємо, йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Кремль впритул наблизився до запровадження в Росії офіційної ідеології.

Як писали "Коментарі", Звинувачений у держзраді Віктор Медведчук заговорив про "геноцид Донбасу" і налякав світ ядерним апокаліпсисом.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — коли в Росії можливі протести і чи можливі взагалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини