Головна Новини Світ Росія Економіст розповів, чому західні санкції перестали працювати, і економіка в РФ почала зростати
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіст розповів, чому західні санкції перестали працювати, і економіка в РФ почала зростати

Економіст Олексій Кущ вважає, що дані щодо ВВП РФ не стали несподіванкою. Ще з літа була передбачуваною різка корекція економіки РФ вгору

1 лютого 2023, 15:12 comments4430
Поділіться публікацією:

МВФ оновив прогнози зростання світової економіки і, зокрема, переглянув дані щодо РФ. Прогноз сенсаційний, оскільки він передбачає зростання російської економіки 2023 року на 0,3%. При цьому колишній прогноз – очікування падіння на 2,3%. Більше того, переглянуті на краще і фактичні дані за 2022 рік: падіння на -2,2% замість -3,4%. Як передає видання "Коментарі", про це у Facebook пише відомий український економіст Олексій Кущ.

Економіст розповів, чому західні санкції перестали працювати, і економіка в РФ почала зростати

Рубль. Фото: з відкритих джерел

Він звертає увагу, що навесні світові аналітики прогнозували падіння російської економіки на 8-10%.

"Чесно кажучи, спочатку не хотів писати цей пост. Під час війни, потрібно дотримуватись чітких інформаційних правил: у нас все добре, у ворога – все погано. Але потім подумав і вирішив, що замовчування у цьому конкретному випадку буде на шкоду саме нам, а не росіянам. Може артикуляція цієї теми, нарешті, пробудить і в нас людей, які приймають рішення. Адже падіння української економіки на 35% – це справжня катастрофа і не вся глибина обвалу була зумовлена війною. Я глибоко переконаний, що глибину падіння можна було амортизувати щонайменше вдвічі", – зазначив експерт.

На його думку, дані щодо ВВП РФ не стали несподіванкою. Ще з літа була передбачуваною різка корекція економіки РФ нагору.

Олексій Кущ пояснює, річ у тому, що росіяни почали робити все як потрібно для амортизації кризи та швидкого виходу в стадію зростання.

"Рецепт ось у чому: 1. монетарний стимул для економіки. Це коли ставка центрального банку приблизно на третину нижча за інфляцію. Таке співвідношення ставок дозволяє пожвавити кредитування та сформувати для економіки так звану "інфляційну премію". 2. Податковий маневр у вигляді відстрочок зі сплати податків та зниження податкового навантаження. 3. Широке стимулювання економіки через зростання платоспроможного попиту населення та бізнесу. І тому потрібні державні програми: соціальні, промислові, ВПК тощо. 4. Кредитний важіль — як із ключових інструментів нарощування платоспроможного попиту: під розвиток бізнесу, іпотека, потреби тощо. 5. Перехід на кластерну модель побудови економіки та розміщення виробничих сил", – зазначив Кущ.

Він додає, на жаль для нас, РФ зробила значну частину із зазначеного вище. Для цього мейнстрімні економісти в Мінфіні та ЦБ були відтіснені на задній план. Те, що відбувається в нашій економічній сфері, важко описати без знеціненої лексики. Майже 500 млрд грн банківської ліквідності закрито у герметичній моделі банки-НБУ. Зростання облікової ставки до 25% повністю знищило кредитування, натомість у рази збільшило вартість обслуговування держборгу. Прибутковість ОВДП Мінфіну зросла з 10% до 20%, а доходність депозитних сертифікатів НБУ з 8% до 23%. Пропорційно зростають витрати держави на обслуговування цих боргових інструментів.

"Тому за всіма цими фразами та словесним лушпинням про "макроекономічну та фінансову стабільність" коштує звичайний приватний профіт на 2,5 ярду доларів на рік. Зри в корінь, а точніше, визнач кому це вигідно, хто кінцевий бенефіціар того, що відбувається. Ще додам: можете уявити, наскільки скоротилася б глибина падіння нашого ВВП, якби 100 млрд грн були б спрямовані на підтримку населення та бізнесу. Я вже думаю, може в Росію відправити пару наших чиновників з Мінфіну та НБУ як диверсію. Спрацює краще, ніж усі дев'ять пакетів санкцій...", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини