Головна Новини Світ Росія Експерти назвали головну мету Путіна у протистоянні з НАТО: чому часу у ЄС уже не залишилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти назвали головну мету Путіна у протистоянні з НАТО: чому часу у ЄС уже не залишилося

Російський диктатор хоче похитнути єдність НАТО, розколовши її на стадії ухвалення рішення

9 лютого 2024, 09:15
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що російська армія зазнала значних втрат у війні проти України, все частіше звучать думки, що Путін може ризикнути вступити в пряме протистояння з країнами НАТО. Чому диктатор може зважитися на цей крок? Яка головна мета РФ у протистоянні з НАТО? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Експерти назвали головну мету Путіна у протистоянні з НАТО: чому часу у ЄС уже не залишилося

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Більшість європейців не думають про війну

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко в інтерв'ю "24 Каналу" заявив, що більшість європейців вважають, що США забезпечать їм захист і будуть завжди запобігати можливим військовим конфліктам. Навіть після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у європейців не змінився порядок денний, далекий від мілітаризації. Ці тенденції склалися ще десятиліття тому, після руйнування Берлінського муру.

"Виросло покоління, яке знає про Холодну війну в Німеччині лише з історії. Чого німцям переживати, якщо у них є Рамштайн", – сказав Мусієнко.

Він додав, що країни Балтії усвідомлюють, що основні загрози спрямовані на них, і тому вони виявляють велику мобільність і концентрацію. Нині Польща розширює склад контрактної армії, утворюючи додаткові бригади.

Експерт зазначив, що Путін не прагне окупації країн НАТО — його метою є розкладання єдності Альянсу. Він хоче досягти цього на етапі прийняття рішень, коли країни НАТО обговорюють, як реагувати на агресію Росії.

"Тоді, на думку Путіна і Кремля, мало б виявитися те, що ми бачимо зараз у соціологічних опитуваннях. Бажаючих воювати небагато, тому зараз у європейських країнах збільшується чисельність регулярних Збройних сил, тобто контрактної армії", – заявив Мусієнко.

Європа досі сильно залежить від США та НАТО

У свою чергу, історик Тімоті Гартон Еш у колонці для The Guardian зазначив, що ЄС потрібно перестати розраховувати на НАТО. Європейський Союз має створити власні збройні сили, щоб захиститися від російської експансії та стати незалежними від США щодо безпеки.

За словами експерта, ЄС також слід терміново збільшити постачання боєприпасів та зброї в Україну, щоб ЗСУ могли не лише оборонятися, а й переламати хід війни у 2025 році.

У статті сказано, що в умовах ринкової економіки виробникам озброєнь потрібні великі та конкретні замовлення, перш ніж почнуть нарощувати виробництво. Однак європейська оборонна промисловість не отримує їх у достатній кількості.

Експерт зазначив, що Європа досі сильно залежить від США та НАТО. Північноатлантичний Альянс тримається на гарантіях по 5 статті від тих самих Штатів. Однак, що зробить Європа, якщо Вашингтон вирішить не захищати, наприклад, Естонію, якщо на неї нападе Росія.

"Або, якщо Путін більше не вірить — можливо, прорахувався, як він зробив це щодо України — що Вашингтон так і зробить? Якщо Європа хоче захистити себе, вона має створити армії, до яких люди хочуть приєднатися", — зазначив Еш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є сценарій, що Вашингтон не надасть допомоги Україні: хто в США залишиться ні з чим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини