Головна Новини Світ Росія Ескалація на Донбасі: чи зможуть події вдарити по економіці Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація на Донбасі: чи зможуть події вдарити по економіці Росії

Експерти також розповіли, що стоїть за масштабними провокаційними пересуваннями російських військ біля українського кордону

9 квітня 2021, 16:11
Поділіться публікацією:

Ескалація конфлікту на Донбасі може негативно відбитися на економіці Росії і послабити курс рубля, запевняє прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. При цьому Росія брязкає зброєю біля наших кордонів і обіцяє мало не кінець України, якщо на Донбасі почнуться загострення, сама ж загострюючи. Що стоїть за цими заявами та діями? Розібратися з цим питанням порталу "Коментарі" допомогли експерти.

Ескалація на Донбасі: чи зможуть події вдарити по економіці Росії

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Пєсков, можливо, красиво висловився, намагаючись підкреслити невигідність ескалації на Донбасі для Росії"

Експерт Українського інституту політики Володимир Воля вважає, що якщо проти Росії будуть введені масштабні санкції, курс рубля може серйозно впасти.

"Але поки не видно, щоб готувалися саме такі санкції, — зазначає експерт. — Не знаю, що Пєсков мав на увазі. Можливо, просто красиво висловився, намагаючись підкреслити невигідність ескалації на Донбасі для Росії".

Що стосується масштабних провокаційних пересувань російських військ уздовж українського кордону, а також загострення на Донбасі, то цими провокаціями, на думку Володимира Волі, Кремль переслідує два завдання.

"Перше — це наслідки Анкоріджа (міста на Алясці, де в березні під час переговорів американські і китайські чиновники обмінялися різкими зауваженнями — ред.), Коли відбулася серйозна перепалка між США і Китаєм. Після цього стало зрозуміло, що у світі зараз два полюси — США і Китай. А Росія відійшла на другий план. Тому, брязкаючи зброєю уздовж українського кордону, РФ навмисне нагнітає атмосферу, створює напругу, в тому числі в європейському регіоні. Намагається продемонструвати, що РФ не на другому плані, що вона — важливий гравець світової політики, а не гравець другого плану", — пояснює експерт.

Друге завдання, що реалізується РФ — психологічний тиск на офіційний Київ з метою прийняття рішення про надання особливого статусу для ОРДЛО, вважає Володимир Воля. Фактично — виконання Мінських угод в трактуванні Росії. Коли безпекові моменти відходять на другий план, а на перший виходять амністія, особливий статус і вибори без передачі Україні контролю за кордоном.

"Мова йде про примус до "особливого статусу". Про продавлювання в ультимативному вигляді, за допомогою провокативних пересувань військ, російського варіанту світу на Донбасі, — зазначає експерт. — Не думаю, що можлива повномасштабна війна навіть на окремо взятому Донбасі — з прямою участю РФ. Це неможливо, як мінімум, до тих пір, поки Росія не запустить "Північний потік-2". Якщо конфлікт, незалежно від формату участі в ньому Росії, спалахне раніше, це буде рівнозначно тому, що РФ, вистріливши на Донбасі, вистрілить сама ж по недобудованому ПП-2 ".

"Падіння рубля в короткостроковій перспективі в РФ переживуть"

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович упевнений, що поки за цими діями росіян стоїть демонстрація військової могутності. А також попередження і вимога прислухатися до різних вимог РФ — як у форматі Донбаського врегулювання, так і в інших чутливих для Росії моментах.

"Падіння рубля в короткостроковій перспективі в РФ переживуть. Ставки підвищуються, а до чого це все призведе — покаже час. Він є, принаймні, до 19 квітня — до наступної зустрічі в Нормандському форматі. Далі — за ситуацією", — зазначає Денис Попович.

Раніше портал "Коментарі" писав, що може посилити конфлікт на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини