Головна Новини Світ Росія Фальсифікації та порушення норм міжнародного права: підсумки виборів до Держдуми РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Фальсифікації та порушення норм міжнародного права: підсумки виборів до Держдуми РФ

Вибори до Державної думи Росії відбувалися з 17 по 19 вересня

20 вересня 2021, 10:56
Поділіться публікацією:

Експерти зробили висновки з озвучених наразі підсумків виборів до Держдуми РФ, де з великим відривом лідирує провладна "Єдина Росія", розповівши, що повинні зрозуміти для себе росіяни, українці і колективний Захід.

Фальсифікації та порушення норм міжнародного права: підсумки виборів до Держдуми РФ

Фальсифікації та порушення норм міжнародного права: підсумки виборів до Держдуми РФ - фото з відкритих джерел

РФ максимально гібридизувала виборчий процес, залучаючи до голосування не тільки жителів Придністров'я, а й жителів ОРДЛО

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда закликає звернути увагу на низку важливих моментів.

"По-перше, вибори до Держдуми РФ не мають нічого спільного з демократією. По-друге, навряд чи у когось були сумніви з приводу того, що "Єдина Росія" збереже не просто лідерство, але і більшість в Держдумі. Власне, можна говорити про те, що в російському парламенті не перший рік немає опозиції. По-третє, РФ максимально гібридизувала виборчий процес, залучаючи до голосування не тільки жителів Придністров'я, а й жителів ОРДЛО, 150 тисяч звідки проголосували тільки дистанційно. Але ж були ще масові підвезення в Ростовську область", — зазначає експерт.

За словами Євгена Магди, Кремль максимально забезпечив голосами жителів ОРДЛО з російськими паспортами проходження представників "Єдиної Росії" до Держдуми.

"Таким чином, російська влада, ігноруючи норми міжнародного права, проводять гібридну окупацію української території, — упевнений експерт. — І тепер від української влади потрібна жорстка реакція не тільки у вигляді заяв, але і шляхом ініціювання спільних дій з нашими стратегічними партнерами. У тому числі — європейськими учасниками нормандської четвірки".

Євген Магда зазначає, що в 2019 році саме Німеччина і Франція сприяли поверненню російської делегації в ПАРЄ. Сьогодні саме вони, впевнений експерт, повинні виступити локомотивами невизнання повноважень тих російських делегатів, які так чи інакше мають стосунок до виборів на окупованих територіях Донбасу і Криму.

Плекати надії, що в Думу прийдуть "нові люди", які будуть порушувати питання повернення Криму Україні, будуть зацікавлені припинити війну на Сході, — марно

Політолог Олег Гнатюк вважає, що ці вибори в Росії стали "найбруднішими" і нечесними за останні 20 років. І з точки зору виборчих технологій, які там застосовуються, і з точки зору маніпуляції інформацією. І щодо безпрецедентного порушення міжнародних прав. Мова, наприклад, про незаконне залучення у виборчий процес українських громадян зі Сходу України та в Криму.

"Вдруге поспіль на виборах в декількох регіонах Росії, включаючи Москву, застосовується технологія електронного голосування. Влада всіляко заохочує голосувати громадян саме таким чином. Технологія продумана так, що неможливо за фактом перевірити результати голосування на фальсифікації. Для влади це — можливість сфальсифікувати в свою підтримку додаткові голоси", — пояснює політолог.

Тривалість виборів в три дні (голосувати можна було 17-19 вересня) теж може сприяти масовим фальсифікаціям, вигідним для Путіна і "Єдиної Росії", впевнений Олег Гнатюк. За його словами, це дає російській владі можливість для великих маневрів і одночасно забезпечує складність в перевірці результатів народного волевиявлення.

"Також слід розуміти, що Держдума буде працювати й далі, незалежно від результатів виборів, в режимі" швидкого принтера ", який слухняно стверджує потрібні адміністрації президента закони та ініціативи. Тому плекати надії, що в Думу прийдуть "нові люди", які будуть порушувати питання повернення Криму Україні, будуть зацікавлені припинити війну на Сході — марно", — попереджає експерт.

Він акцентує, що Росією був також заздалегідь продуманий сценарій і з забезпеченням міжнародних спостерігачів від ОБСЄ.

"Замість 500 осіб запропоновано було з російської сторони лише 50, аргументуючи це ситуацією коронавірусом. ОБСЄ заявила, що такої кількості моніторів буде недостатньо для ефективного спостереження за виборами. Тому організація вперше за виборами в Росії не спостерігала, — підкреслює Олег Гнатюк. — Позиція ОБСЄ і взагалі пасивність і обережність в діях європейських інститутів щодо цих виборів, наштовхує на думку, що Європа не зацікавлена втручатися в російський виборчий процес — і готова визнати вибори в Росії такими, що відбулися".

Про це, на думку політолога, говорить досвід минулих виборів. Тоді кілька депутатів Держдуми були обрані від незаконно анексованого Росією Криму. І це жодним чином не вплинуло на санкційну політику щодо Росії, на невизнання виборів з боку ЄС. Більш того — Росію відновили в ПАРЄ у 2019 році.

Поглиблення в останні роки економічних, політичних, військових відносин між ЄС і Росією може свідчити, за словами Олега Гнатюка, про взаємовигідну геополітичну гру. І про небажання європейців жорсткими санкціями або іншими економічними та правовими заходами чинити тиск на свого російського "партнера".

Раніше видання "Коментарі" писало, що в РФ приїде представник Держдепу США: чи очікувати Україні "сюрпризів".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини