Головна Новини Світ Росія Газова війна: як відповість ЄС – чого прагне Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Газова війна: як відповість ЄС – чого прагне Кремль

Експерти розповіли, чого насправді добивається Кремль, посилюючи газовий шантаж Європейського Союзу

26 липня 2022, 12:12 comments1423
Поділіться публікацією:

"Газпром" без попередження збільшив тиск у прикордонній ділянці української газотранспортної системи. Фахівці Оператора ГТС виявили різке зростання тиску на ділянці газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", що потенційно може спричинити аварію на об'єкті, йдеться на сайті оператора. Крім того, в "Газпромі" заявили, що мають намір скоротити потік газу газопроводом "Північний потік-1", оскільки зупиняють ще одну турбіну для ремонту. Президент України Володимир Зеленський закликає європейців бити у відповідь, посилюючи санкції та не вестися на газові провокації РФ. Експерти проаналізували газову війну, що розгорнулася, для видання "Коментарі".

Газова війна: як відповість ЄС – чого прагне Кремль

Газопровід. Фото: з відкритих джерел

Схоже, в РФ думають, що вони настільки сильні, що можуть поодинці протистояти колективному Заходу

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев міркує так:

"У відповідь на провокації на газовому фронті навряд чи можлива жорстка відповідь з боку Європи. На жаль, вона серйозно залежить від постачання російських енергоносіїв. І найближчим часом не зможе повністю відмовитись від них. Планується ухвалення рішення щодо скорочення такої залежності на період майбутнього опалювального сезону. Однак про повну відмову від російського газу не йдеться".

За словами експерта, із найближчих заходів, на які може піти ЄС:

— диверсифікація постачання природного газу (зі спробами максимально заміщення російського, але це справа не швидка);

– заміщення газу енергетичним вугіллям, резервним паливом на ТЕС (мазут та газойлем);

— Збільшення навантаження на АЕС.

"До цих заходів, – продовжує Геннадій Рябцев, може додатись добровільне скорочення споживання природного разу на 15% (відповідно до підготовлених рекомендацій Європейської Комісії). Однак цього недостатньо. І це РФ розуміє. Тому й вживає всіх дій, спрямованих на дестабілізацію цін (а її газові провокації призводять саме до цього). Мета – примус європейських політиків відмовитися від уже запроваджених та потенційних санкцій проти Росії. Про те, як це зухвало і цинічно виглядає, як це може вдарити по РФ у майбутньому, ніхто в Кремлі зараз не думає. Стратегії там відкинуті геть-чисто. Ставка на короткострокові тактичні мети. Основна з яких – переломити Європу, змусити відмовитися від санкцій, від підтримки України. Схоже, в РФ думають, що вони настільки сильні, що можуть поодинці протистояти колективному Заходу, всьому цивілізованому світу. Час покаже, що це не так.

Росія хоче створити аварійну ситуацію на українському напрямі, припинивши постачання газу до Європи через нашу ГТС

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній погоджується з тим, що жорсткої відповіді на дії Росії бути поки не може, тому що дуже велика залежність Європи від постачання газу країни-агресора. І ліквідувати її у короткостроковій перспективі неможливо. На відміну від нафтової залежності.

"Низка країн уже запровадили нафтове ембарго проти РФ, якісь скоро підключатимуться. Додаткові джерела відшкодування російської є. Це і Венесуела, і Іран, і арабські країни, і США з Канадою. Усі вони можуть розширити видобуток нафти. З газом ситуація складніша, – зазначає експерт. – Його за доступною ціною та в достатній кількості так швидко на світовий ринок не виведеш. Росія це знає. І це користується. При цьому в неї залишається дедалі менше інструментів для шантажу Європи. І зараз вона фактично йде ва-банк – таким відкритим, зухвалим тиском через газ та продовольство".

На думку Тараса Загороднього, там Росія хоче змусити Європу натиснути на Україну з метою ухвалення ультимативних умов країни-агресора та завершення конфлікту за російським сценарієм.

"Саме тому росіяни зараз активно маніпулюють обсягами постачання газу "Північним потоком-1". Вигадуючи казки про те, що у них недостатньо турбін для прокачування і таке інше. Насправді це брехня. Там є вісім турбін і вони не всі працюють одночасно. Тому навіть якщо немає якоїсь турбіни, яка перебуває в ремонті, яку вони скаржилися, що їм не поставили, можливості для прокачування газу є. Однак росіяни штучно їх скорочують", – пояснює експерт.

Другий напрямок газових ударів – це українська ГТС.

"Те, що сталося вчора (різке зростання тиску на ділянці газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород") також є цілеспрямованою диверсією. Подібно 2009-го через дії Росії сталася аварії на газпроводі в Туркменістані. Мета – створити аварійну ситуацію на українському напрямі, припинивши постачання газу до Європи через нашу ГТС", – констатує Тарас Загородній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого прагне росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини