Головна Новини Світ Росія Хто і чому прибув на парад до Путіна – чи є ризик втягування країн ОДКБ у війну проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і чому прибув на парад до Путіна – чи є ризик втягування країн ОДКБ у війну проти України

Не виключено, що Путін телефонував особисто лідерам СНД, запрошуючи прибути до Москви

9 травня 2023, 10:42 comments2129
Поділіться публікацією:

У оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) повідомляється, що російський диктатор Володимир Путін намагається використати парад Перемоги у Москві, щоб продемонструвати свій вплив у Центральній Азії. Саме тому заявлено участь у заходах 9 травня президента Казахстану (Касим-Жомарт Токаєв), Киргизстану (Садир Джапаров), Узбекистану (Шавкат Мірзієєв) та Таджикистану (Емомалі Рахмон). Не обійдеться без прем'єра Вірменії (Нікол Пашинян) та вірного кремлівського васала – самопроголошеного президента Білорусі (Олександр Лукашенко). Про що говорить подібний "букет", зібраний Путіним для чергового дня перемоги? Чи є ризики провокацій, за допомогою яких РФ може спробувати втягнути колег з ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку) у війну проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто і чому прибув на парад до Путіна – чи є ризик втягування країн ОДКБ у війну проти України

Парад у Москві. Фото: з відкритих джерел

Лідери, що прибули на парад, просто не хотіли ускладнювати відносини з РФ

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Не думаю, що прибуття на путінський парад представників Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану, а також Вірменії та Білорусі перетвориться на майданчик для втягування цих країн у війну проти України. Це РФ намагалася зробити раніше, коли спеціально збирала ОДКБ. Нічого не вийшло. До того ж, 26 квітня резолюцію Генасамблеї ООН, у якій, серед іншого, засуджувалась російська агресія проти України, підтримали ті ж Вірменія та Казахстан, хоч раніше подібного не робили. Це багато про що говорить".

Щодо присутності на сьогоднішньому параді в РФ представників тієї ж Центральної Азії це, на думку експерта, більше пов'язано з тим, що в їхніх країнах 9 травня також вважається Днем Перемоги.

"Швидше за все, були деякі переговори про їхню присутність. Не виключено, що дзвонив особисто Путін, якому важливо було не опинитися цього дня на самоті чи лише з Лукашенком, – зазначає Віталій Бала. — Думаю, всі, хто сьогодні прибув на це дійство, просто не захотіли псувати відносини з РФ, від якої в тій чи іншій мірі залежать. Для них такий візит, за великим рахунком, нічого не вартий. Не підкреслює, незважаючи на певні заяви того ж ISW, якийсь серйозний російський вплив у Центральній Азії. У цій ситуації слід згадувати відомий вислів "Схід – справа тонка". Отже, лідери, які прибули, просто не хотіли ускладнювати відносини з РФ, тим більше, що в їхніх країнах реально більшість святкує 9 травня".

Прибуття іноземних лідерів на парад до Москви пов'язане з тим, що середньоазіатські країни знаходяться на узбіччі світової економіки та геополітики

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш нагадує, що, коли у 2008 році Путін вирішив бомбардувати Тбілісі, до нього прибули п'ять президентів – і він вирішив відмовитися від чергового військового злочину.

"Оскільки українські волонтери, військові, аналітики прогнозували, що російський парад перемоги можуть відвідати невідомі безпілотники, як вже відвідували Кремль, Путін злякався і сховався глибше в бункері. А потім подумав – чому не запросити лідерів інших країн? Фактично прикритися ними для проведення чергової атаки перемоги. А потім його ФСБ-шна логіка могла підказати зручніше для Кремля рішення – під виглядом українців зробити якусь атаку саме цього дня. Не факт, що прямо на параді, який проходить прямо зараз (о одинадцятій годині дня). Але – плюс-мінус, – розмірковує експерт. – І, звісно, все звалити на Україну, представивши її як країну-терориста (що давно й безуспішно намагається зробити роспропаганда). Сподіваюся, лідери, які прибули до Москви, попередили Путіна, що здогадуються про його плани. І що якщо щось піде не так, винна буде саме Росія".

Ну, а саме прибуття іноземних лідерів (якщо не брати до уваги васального Лукашенка і залежного від РФ у рамках протистояння з Азербайджаном Пашиняна) пов'язане з тим, що середньоазіатські країни знаходяться на узбіччі світової економіки та геополітики, пояснює Денис Богуш. Лише недавно туди став заходити Китай зі своїми далекосяжними планами. Але вплив РФ там ще досить сильний. У тому числі економічний. І за сам факт своєї присутності на цьому параді вони цілком могли попросити якихось преференцій, припускає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить така пильна увага до контрнаступу ЗСУ – чи це вплине на плани України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 травня 2023, 09:58

Победобесіє пройшло за планом, а скільки було понтів укромуністичної пропаганди - результат у розкрадачів власної країни як у контрбліцкригу.


Новини